Ευρωπαϊκός Τύπος: Ζαλισμένος από τα «χαστούκια» ο Ερντογάν – Ούτε ο ίδιος ξέρει τι συμβαίνει
Η Allgemeine Zeitung του Μάιντς σκιαγραφεί μια πιθανή λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο: «Επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη, υπέρβαση των διαφορών με τη Ρωσία. Αμφότερες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι για την Άγκυρα. Αρχές της εβδομάδας ο Ερντογάν υποδέχεται τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ ενώ το Σεπτέμβριο επισκέπτεται τη Γερμανία. Στην παρούσα φάση όμως ούτε ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται να γνωρίζει ποια κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει».
Η Hannoversche Allgemeine σημειώνει ότι «η Τουρκία μπορεί να ελπίζει σε βοήθεια μόνον εάν τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού. Και αν αναγνωρίσει τις πραγματικότητες. Μια από αυτές: ο Σουλτάνος έχει χρεοκοπήσει.
Η αυστριακή Tages-Anzeiger αναφέρει ότι «Η μεγάλη υπόσχεση του Ερντογάν ήταν ότι οι Τούρκοι θα ζουν σε ευημερία για όσο διάστημα είναι εργατικοί και όσο επιτρέπουν στον ίδιο να κυβερνά τη χώρα. Για μεγάλο διάστημα τηρούσε την υπόσχεση αυτή και οι μισθοί αυξάνονταν διαρκώς. Πλέον όμως έχει επέλθει ο κατήφορος και ξυπνούν μνήμες του 2001. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τότε σχεδόν στο 70%. Σήμερα δεν έχει έρθει ακόμη αυτό το σημείο. Ωστόσο και η κρίση του 2001 δεν είχε μόνον οικονομικά αλλά και πολιτικά αίτια που ανέδειξαν τις αποτυχίες του πολιτικού συστήματος. Αυτό οδήγησε εν τέλει τον Ερντογάν στην εξουσία. Γι΄ αυτό και δεν του αρέσουν αυτές οι μνήμες».
Τέλος, η βελγική De Standaard εκτιμά ότι «[…] Η τουρκική οικονομική κρίση καταδεικνύει πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη. Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα αναζητήσει νέους φίλους. Αφού μαλώνει με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα τα βρει με τον ηγέτη της Ρωσίας. Ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα έχει παραγγελθεί ήδη. Η Ευρώπη παρακολουθεί άπραγη και, φοβούμενη τις εξελίξεις, ελπίζει ότι δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζές της όπως και η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Το ενδεχόμενο να βροντοφωνάξει για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία δεν φαίνεται να τίθεται καν».
Προσωρινή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας
Η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου που σημείωσε σήμερα το πρωί, αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά η βουτιά της συνέχισε να προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.
Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, των συνεχών δηλώσεών του υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Την Παρασκευή 10 Αυγούστου αυτή η ανελέητη πτώση μετατράπηκε σε κατάρρευση: η λίρα υποχώρησε έως και 18%, πλήττοντας τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.
Η νέα κατάρρευση της λίρας αργά χθες έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένιση το ραντ της Νότιας Αφρικής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Πτωτικά κινούνταν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.
Η κεντρική τράπεζα, που αιφνιδίασε τις αγορές τον περασμένο μήνα όταν άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την υποχώρηση της λίρας, ανακοίνωσε σήμερα κινήσεις για τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι οι αρχές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία.
Οι κινήσεις αυτές θα αποδεσμεύσουν έως 10 δισεκ. λίρες, 6 δισεκ. δολάρια και χρυσό που θα ισοδυναμεί με 3 δισεκ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να παράσχει «όλη τη ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η λίρα, που υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στη διαπράγματεύσή της στην Ασία, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του Αλμπαϊράκ και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.