«Το μίσος στο δρόμο»: Πογκρόμ ακροδεξιών κατά μεταναστών στη Γερμανία (Pics+Vids)
«Αυτό που είδαμε δεν έχει θέση σε ένα κράτος δικαίου» είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Κροάτη ομόλογό της Αντρέι Πλένκοβιτς.
«Είδαμε μαζικό κυνηγητό, είδαμε μίσος στον δρόμο και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου» επέμεινε η καγκελάριος Μέρκελ, αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των δύο τελευταίων ημερών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το «κυνήγι» των ξένων που οργάνωσαν οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς την Κυριακή και τα βίαια επεισόδια στη νέα συγκέντρωση της Δευτέρας –όπου πολλοί από τους συμμετέχοντες χαιρετούσαν ναζιστικά– σόκαραν τη Γερμανία. Το βράδυ της Δευτέρας 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις των ακροδεξιών μα ακροαριστερούς που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση.
Μια νέα διαδήλωση έχει προαναγγελθεί για σήμερα το απόγευμα στη Δρέσδη, την πρωτεύουσα της Σαξονίας, κοντά στο Κέμνιτς.
Αφορμή για τις ταραχές στάθηκε ο θάνατος ενός 35χρονου Γερμανού ο οποίος μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια ενός καυγά την Κυριακή, για άγνωστους ακόμη λόγους. Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους, έναν Σύρο και έναν Ιρακινό που φέρονται ότι επιτέθηκαν στον Γερμανό μετά από μια «φραστική αντιπαράθεση».
Ακροδεξιοί διέδιδαν «ψευδείς ειδήσεις» για να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους εναντίον των μεταναστών
Ακροδεξιές ομάδες διέδωσαν «ψευδείς ειδήσεις» σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους και να προχωρήσουν σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον των μεταναστών, μετά τη δολοφονία ενός Γερμανού στο Κέμνιτς της Σαξονίας, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Η γερμανική αστυνομία έχει συλλάβει έναν 22χρονο Σύρο και έναν 21χρονο Ιρακινό για τη δολοφονία του Γερμανού που στάθηκε αφορμή για τις διήμερες κινητοποιήσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών διαδηλωτών.
Η υπόθεση αυτή φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το βαθύ χάσμα στη γερμανική κοινωνία, μετά την άφιξη στη χώρα σχεδόν 1 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών το 2015.
Σήμερα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που έχει επικριθεί για την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» που ακολούθησε, επανέλαβε ότι καταδικάζει τόσο τη δολοφονία, όσο και τις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι οι εικόνες που είδε στα ερασιτεχνικά βίντεο, όπου οι μετανάστες καταδιώκονται στους δρόμους της πόλης, είναι απολύτως απαράδεκτες για ένα κράτος δικαίου.
Ο Μίχαελ Κρέτσμερ, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας και στενός σύμμαχος της Μέρκελ, δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρά τους εξτρεμιστές στο κρατίδιό του.
«Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις εκκλήσεις που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο (για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις) βασίστηκαν σε ψευδείς πληροφορίες, σε fake news», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δρέσδη.
Για παράδειγμα, μια πληροφορία που κυκλοφόρησε ευρέως ανέφερε ότι το θύμα, ο 35χρονος Γερμανός, μαχαιρώθηκε επειδή προσπάθησε να υπερασπιστεί μια γυναίκα από τους μετανάστες. Δεν υπάρχει όμως καμία απόδειξη ότι ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός, είπε ο Κρέτσμερ.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας Ρόλαντ Βέλερ είπε ότι στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετείχαν ακροδεξιοί και ομάδες αναρχικών από το Βερολίνο, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, αλλά ακόμα και από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, στη βορειοδυτική Γερμανία. «Παρατηρήσαμε μια σημαντική κινητοποίηση. Που σημαίνει ότι αναρχικοί ταξίδεψαν από περιοχές πολύ μακρινές, πέρα από τα σύνορα του κρατιδίου. Ιδίως οι βίαιοι ακροδεξιοί (...) από τον χώρο των χούλιγκαν από τον χώρο του ποδοσφαίρου», είπε.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατηγορίες επειδή χαιρέτισαν ναζιστικά, κάτι που απαγορεύεται στη Γερμανία, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται.
Πολλοί από τους ακροδεξιούς διαδηλωτές του Κέμνιτς είναι μέλη του μικρού κόμματος «Τρίτος Δρόμος», το οποίο ιδρύθηκε μετά την απαγόρευση μιας ναζιστικής έμπνευσης οργάνωσης, πριν από τέσσερα χρόνια. Οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν επίσης στενά το νέο κόμμα, σύμφωνα με μια αναφορά της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών BfV.
«Το γεγονός ότι έχουμε έναν Σύρο και έναν Ιρακινό ως ύποπτους δεν αποτελεί λόγο για να υποπτευόμαστε όλους τους αλλοδαπούς κατοίκους. Χρειαζόμαστε ένα ταρακούνημα στη Γερμανία και τη Σαξονία. Χρειαζόμαστε την ευρεία στήριξη του λαού για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη», κατέληξε ο Κρέτσμερ.