Από μια κλωστή κρέμονται οι ισορροπίες στη Συρία: Δεν κάνουν πίσω Πούτιν και Ερντογάν (vids)

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα και να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για το ζήτημα του Ιντλίμπ, του τελευταίου μεγάλου προπύργιου των ανταρτών στη Συρία, όπου η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι επίκειται μια ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς μπορεί να συμφώνησαν να διευθετήσουν το θέμα «μέσα σε πνεύμα συνεργασίας», ωστόσο Πούτιν και Ερντογάν φαίνεται πως δεν έχουν καμία διάθεση για... οπισθοχώρηση.
7'

Οι πρόεδροι των τριών χωρών, που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη, συμφώνησαν ωστόσο να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει να μην χαθούν ζωές αμάχων στην περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συγκεντρώνει στρατεύματα γύρω από την επαρχία, ενόψει μιας επιχείρησης για την ανακατάληψή της.

Η σύνοδος αυτή σημαδεύτηκε από τη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πρώτο να ζητά επίμονα την επίτευξη μιας συμφωνίας «εκεχειρίας», προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσει «σφαγή» αν επιτεθούν στο Ιντλίμπ οι καθεστωτικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Μόσχας.

Ο Πούτιν απέρριψε με ευγένεια, αλλά κατηγορηματικά την πρόταση του Τούρκου ηγέτη, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των ενόπλων οργανώσεων σε αυτό το τραπέζι» για να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία.

Συνολικά, οι τρεις χώρες εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους, με την Τεχεράνη και τη Μόσχα να επιμένουν για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η «τρομοκρατία» και το δικαίωμα της Δαμασκού να ανακτήσει τα εδάφη της.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, προειδοποιεί για μια επικείμενο «μακελειό».

«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιντλίμπ είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της αποστολής που συνίσταται στην επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία, όμως αυτή η μάχη δεν πρέπει να πλήξει τους πολίτες, ούτε να υποκινήσει μια πολιτική της καμένης γης», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους του.

«Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να θέσει υπό τον έλεγχό της το σύνολο του εδάφους της και πρέπει να το πράξει» εκτίμησε από την πλευρά του ο Πούτιν.

Πριν από τη σύνοδο, ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι υπήρχε πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τριών ηγετών για το Ιντλίμπ.

Όμως στο τελικό ανακοινωθέν αναφέρεται απλώς ότι αποφάσισαν να αναζητήσουν από κοινού, «στο πνεύμα συνεργασίας που χαρακτηρίζει τη διαδικασία της Αστάνα» (σ.σ. τις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο Καζακστάν μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το 2015), τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην επαρχία αυτή.

«Συζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα για τη σταθεροποίηση στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, που προβλέπουν κυρίως τη δυνατότητα, για όσους είναι έτοιμοι να κάνουν διάλογο, να καταλήξουν σε μια συμφωνία», είπε ο Πούτιν μετά τη λήξη της συνόδου.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στους αντάρτες μαχητές που είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα.

Οι πρόεδροι Ερντογάν και Ροχανί επέμειναν ότι είναι αναγκαίο να προστατευθούν οι άμαχοι, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, την ίδια ώρα ζητούσε συγκεκριμένα μέτρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο το Ιντλίμπ. «Χρειάζονται διάδρομοι εκκένωσης προς όλες τις κατευθύνσεις, προς τα ανατολικά, τα βόρεια και τα νότια», τόνισε.

Την Πέμπτη, πολλές εκατοντάδες πολίτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γιατί φοβούνται ότι επίκειται η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων. Νωρίτερα σήμερα, σε νέες αεροπορικές επιδρομές από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον θέσεων των ανταρτών και των τζιχαντιστών στο νοτιοδυτικό Ιντλίμπ σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν αντέχει να δεχθεί άλλους πρόσφυγες από τη Συρία

Να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός, ώστε να αποφευχθεί ένα «λουτρό αίματος» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, σε περίπτωση επίθεσης από το συριακό καθεστώς, ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη Συρία που διεξήχθη στην Τεχεράνη.

«Αν καταφέρουμε να εκδώσουμε εδώ μια δήλωση κατάπαυσης του πυρός, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα αυτής της συνόδου κορυφής και θα ηρεμούσε πολύ τους άμαχους πληθυσμούς», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον των ομολόγων του από το Ιράν Χασάν Ροχανί και τη Ρωσία Βλαντίμιρ Πούτιν, οι χώρες των οποίων υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς.

Μια επίθεση στην Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, «θα είχε ως αποτέλεσμα μια καταστροφή, μια σφαγή και μια ανθρωπιστική τραγωδία», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Δεν θέλουμε επ' ουδενί ένα λουτρό αίματος στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

«Οφείλουμε να βρούμε μια λογική λύση που να λαμβάνει υπόψη τις κοινές ανησυχίες μας», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα τη δυνατότητα να μετακινηθούν ομάδες μαχητών «σε σημεία απ' όπου δεν θα μπορούν» να επιτεθούν στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία, η οποία γίνεται τακτικά στόχος επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν είπε ακόμα πως η Τουρκία είναι «εξαιρετικά ενοχλημένη» από την υποστήριξη που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, όπως τη χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, παρόλο που η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος έχει εξασθενήσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κάνει μόνιμη την παρουσία της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG ανατολικά του Ευφράτη.

Δεν δίστασε μάλιστα να υπογραμμίσει πως η Τουρκία έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της όσον αφορά στην υποδοχή προσφύγων, σηματοδοτώντας την άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί κι άλλους πρόσφυγες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί έξοδος αμάχων από το Ιντλίμπ.

Στις δηλώσεις του, τέλος, από την Τεχεράνη, που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως οποιαδήποτε επίθεση στην Ιντλίμπ θα έχει αποτέλεσμα μια καταστροφή, ενώ εκατομμύρια άμαχοι που βρίσκονται εκεί θα μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.

«Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Δεν αντέχει άλλους», ξεκαθάρισε.

Πούτιν: Έχουμε αποδείξεις για σκηνοθετημένες επιθέσεις με χημικά των ανταρτών στη Συρία

Η Ρωσία διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για τις σκηνοθετημένες προκλήσεις με χημικά όπλα τις οποίες ετοιμάζουν οι αντάρτες στη Συρία για να τις αποδώσουν στα συριακά στρατεύματα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν.

«Θεωρούμε απαράδεκτο, όταν με πρόφαση την προστασία των αμάχων δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε: «Νομίζω ότι σ' αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από την συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις γι' αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».

Ο Πούτιν ανέφερε μάλιστα ότι σε σχέση με αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι «στις προσπάθειες αυτές κατά των τρομοκρατών συμμετέχουν και τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» καθώς «συμβάλλει στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συριακών πλευρών».

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ