«Καμπανάκι» του ΟΗΕ για τον λιμό στην Υεμένη: Πλησιάζουμε ένα σημείο χωρίς επιστροφή

Ο ΟΗΕ οδεύει να χάσει «τη μάχη με τον λιμό» στην Υεμένη, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

«Καμπανάκι» του ΟΗΕ για τον λιμό στην Υεμένη: Πλησιάζουμε ένα σημείο χωρίς επιστροφή
2'

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Χάνουμε τη μάχη που δίνουμε με τον λιμό και η κατάσταση επιδεινώθηκε με τρόπο που προκαλεί συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες», υπογράμμισε.

Δύο ημέρες νωρίτερα, η βρετανική ΜΚΟ Save the Children προειδοποιούσε ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην εμπόλεμη Υεμένη κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.

«Μπορεί να πλησιάζουμε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, πέρα από το οποίο θα είναι αδύνατο να αποφύγουμε πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας γενικευμένου λιμού στη χώρα», επέμεινε το κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία υποστηρίζει από τον Μάρτιο του 2015 μια αραβική στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, πολεμά εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζει το Ιράν κι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Από τον Μάρτιο του 2015, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί — στην πλειονότητά τους άμαχοι — και πάνω από 56.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί σε αυτόν τον πόλεμο. Ο πληθυσμός απειλείται εξάλλου από ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χολέρας.

Η επανέναρξη τη Δευτέρα (17/9) της ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και της συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ για την ανακατάληψη του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην πόλη Χοντάιντα, την βασική πύλη εισόδου των εισαγόμενων αγαθών και της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα, θέτει σε κίνδυνο τις παραδόσεις της βοήθειας και έχει ήδη σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους άμαχους, επισημαίνουν ειδικοί.

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, βιώνει «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο». «Πάνω από 22 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθεια» στη χώρα, εκ των οποίων τα «18 εκατομμύρια» είναι αντιμέτωποι με «διατροφική ανασφάλεια». «Πάνω από 8 εκατομμύρια» ζουν σε συνθήκες «οξείας διατροφικής ανασφάλειας», δηλαδή «δεν γνωρίζουν πότε θα πάρουν το επόμενο γεύμα τους, έχουν ανάγκη επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», σημείωσε ο Λόουκοκ.

Για να αποφευχθεί η «πλήρης κατάρρευση» και «για να σωθεί η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων», το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να υποστηρίξει τη διεξαγωγή πολιτικών διαπραγματεύσεων και τη λήψη «άμεσων μέτρων για να σταθεροποιηθεί η οικονομία», επέμεινε ο αξιωματούχος. Πρέπει επίσης να ασκηθεί πίεση «στα μέρη να επιτρέψουν την πρόσβαση (στην ανθρωπιστική βοήθεια) στους πιο ευάλωτους ανθρώπους» μέσω των λιμανιών και των κύριων οδικών αξόνων και να δημιουργηθεί μια «αερογέφυρα» για την απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών, συμπλήρωσε ο Λόουκοκ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή