Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Φυσικής 2018: Ανάμεσά τους η πρώτη γυναίκα μετά από 55 χρόνια!

Στους επιστήμονες Arthur Ashkin, Gerard Mourou και Donna Strickland απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής του 2018 για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τη χρήση λέιζερ στην Ιατρική και τη βιομηχανία.

Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Φυσικής 2018: Ανάμεσά τους η πρώτη γυναίκα μετά από 55 χρόνια!
2'

Το ήμισυ του βραβείου δίνεται στον Αμερικανό Arthur Ashkin και το άλλο ήμισυ από κοινού στον Γάλλο Gerard Mourou και την Καναδή Donna Strickland.

Η Strickland είναι η τρίτη γυναίκα που κατακτά βραβείο Νόμπελ Φυσικής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημόνων εξήρε το έργο των τριών επιστημόνων τονίζοντας πως οι «εφευρέσεις που τιμήθηκαν φέτος έχουν φέρει επανάσταση».

Η τελευταία φορά που το Νόμπελ Φυσικής είχε απονεμηθεί σε γυναίκα, στη γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδα Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ, ήταν το 1963. Στην ιστορία των βραβείων, από το 1901 μέχρι το 2018, είχε προηγηθεί μόνο άλλη μία γυναίκα, η Μαρί Κιουρί, το 1903.

Τώρα, η Καναδή Ντόνα Στρίκλαντ γίνεται η τρίτη γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Φυσικής, έστω και κατά το ένα τέταρτο, αφού το άλλο ένα τέταρτο πηγαίνει στον Γάλλο Ζεράρ Μουρού και το υπόλοιπο ήμισυ στον Αμερικανό Άρθουρ Άσκιν, ο οποίος εφηύρε τις «λαβίδες φωτός» (γνωστές ως tweezers).

H γεννημένη το 1959 Ντόνα Στρίκλαντ, μαζί με τον Ζεράρ Μουρού (ο οποίος ήταν ο επόπτης των ερευνών της όταν εκείνη έκανε το διδακτορικό της), άνοιξαν τον δρόμο -με μία επιστημονική δημοσίευσή τους το 1985- για τη δημιουργία των βραχύτερων υψηλής ενέργειας παλμών φωτός (λέιζερ) που έχουν υπάρξει.

Τέτοια λέιζερ μπορούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν οπές ακριβείας σε άψυχα υλικά και σε ζωντανούς ιστούς. Οι διορθωτικές επεμβάσεις για παθήσεις των ματιών βασίζονται σε τέτοιου είδους λέιζερ, τα οποία έχουν πολλές ακόμη πρακτικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά, στη χημεία, στη φαρμακευτική, στην ενέργεια κ.α.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή