Κυπριακή ΑΟΖ: Επαίσχυντη πρόκληση από τον Τουρκοκύπριο ΥΠΕΞ – «Κλέβουν τα δικαιώματα μας»
Σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού αποκάλυψε ότι σύντομα η «τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Turkish Petroleum θα θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα ερευνών φυσικού αερίου στο νησί».
Ο Kudret Özersay, δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 7» της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ότι στερείται δικαίου και πως αποτελεί προσπάθεια σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. «Αυτό συνιστά παράνομη ενέργεια. Προσπαθούν να ληστέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Οζερσάι.
«Ως Δημοκρατία της Τουρκίας και τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, δεν θα επιτρέψουμε στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να φέρει ξένες εταιρείες στο έβδομο οικόπεδο. Μαζί με την Turkish Petroleum θα διενεργήσουμε τις δικές μας έρευνες και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην περιοχή», πρόσθεσε.
«Αφού εσείς πέραν αυτού του οικοπέδου κάνετε γεωτρήσεις σε όλα τα άλλα που οι Τουρκοκύπριοι είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες, αδειοδοτείτε εταιρείες, αναζητείτε φυσικό αέριο, κι εμείς θα κάνουμε έρευνα, κι εμείς θα κάνουμε γεώτρηση. Η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (Turkish Petroleum) την οποία αδειοδοτήσαμε και η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα παραδώσουν σε κανένα τα δικαιώματά τους και θα ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες», επανέλαβε ο Οζερσάι εμφατικά.
Η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Από την πλευρά του, στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου παρέπεμψε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου και ξένων εταιρειών για την έναρξη γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε τη δήλωση των ηγετών της ΕΕ το Μάρτιο του 2018, με την οποία η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές της δράσεις και «να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι αυτή η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένει η ίδια και δεν θέλησε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.