Σκοπιανό: Από μια κλωστή κρέμεται η Συμφωνία των Πρεσπών – Στα «σχοινιά» ο Ζάεφ

Σκοπιανό: Ανυποχώρητη η αντιπολίτευση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έστειλε… απάντηση μέχρι και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Οι μισοί βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE αποχώρησαν από τη συζήτηση - Μαζί τους και οι βουλευτές από το «Συνασπισμό για μια καλύτερη Μακεδονία» - Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή.

Σκοπιανό: Από μια κλωστή κρέμεται η Συμφωνία των Πρεσπών – Στα «σχοινιά» ο Ζάεφ
6'

Την ώρα που και στην Ελλάδα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της παραίτησης Κοτζιά, η συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται, αποκτά διαστάσεις θρίλερ μετά και την αποχώρηση βουλευτών του VMRO DPMNE, με το κυβερνών κόμμα του Ζάεφ να ζητά επίμονα συναίνεση.

Η κλεψύδρα αδειάζει και τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για τον Ζόραν Ζάεφ, η θηλιά στο λαιμό του οποίου αρχίζει και σφίγγει, μετά και τη σημερινή τρίτη ημέρα της συνεδρίασης στην ολομέλεια της Βουλής των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία (80 από 120 βουλευτές) προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή. Κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών κρέμεται αυτή τη στιγμή από μία… κλωστή.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως και ο Ζάεφ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Όπως και τις προηγούμενες δύο ημέρες ωστόσο, έτσι και σήμερα δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Το βράδυ της Τρίτης (16/10/2018), οι μισοί βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE αποχώρησαν από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό έγινε επειδή δεν επετράπη στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, καθώς δεν είναι μέλος του. Νωρίτερα την Τρίτη, αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν αναφέρει επίσης ότι δεν θα ψήφιζαν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων. Πολλοί ήταν αυτοί που προέτρεψαν τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να διευθετήσει το ζήτημα μέσω συνομιλιών με τον Μίτσκοσκι, όπως αναφέρει το Balkan Insight.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ζήτησε μάλιστα σήμερα να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση αυτή στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες.

Μαζί τους και οι συνάδελφοί τους από τον «Συνασπισμό για μια καλύτερη Μακεδονία», αποφασίζοντας από κοινού να αποχωρήσουν από το «πανηγύρι που λαμβάνει χώρα στη Βουλή στα Σκόπια».

Το VMRO-DPMNE σε ανακοίνωσή του, εκτίμησε ότι όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, έχουν διατυπωθεί, και πλέον δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω συζήτησης. Για το λόγο αυτό, οι εναπομείναντες βουλευτές του VMRO-DPMNE, που είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή του τον ισχυρισμό, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων και κανείς βουλευτής του, όπως σημειώνει, δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του συντάγματος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι, γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

Στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, θα εξετασθεί νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για εργασιακά θέματα.

Σε σημερινή (17/10/2018) συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίζει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και προετοιμάζει όλες τις τροποποιήσεις. «Η καλύτερη επιλογή θα ήταν αυτό να γίνει από κοινού με την αντιπολίτευση, προκειμένου να υπάρχει εθνική συναίνεση στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ζάεφ, αποδέξου την ήττα σου»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι, πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το VMRO αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών «πολιτικά νεκρή». Κάλεσε επίσης τον Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα.

Οι βουλευτές κάλεσαν επίσης τους συναδέλφους τους από την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνουν το ίδιο και να προκηρύξουν εκλογές, όπως μετέδωσε η σκοπιανή ιστοσελίδα mkd.

VMRO προς Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Τα Σκόπια δε θα ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ως ένα ταπεινωμένο έθνος»

Σε έντονο σχετικά ύφος ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος του VMRO, Hristijan Mickoski, απάντησε σήμερα Τετάρτη 17 Οκτωβρίου σε επιστολή του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Wess Mitchell, επαναλαμβάνοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των Σκοπίων».

«Η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μου, γεγονός που κατέστη σαφές από το πρόσφατο δημοψήφισμα», γράφει ο Mickoski σε μια εκτενή επιστολή- απάντηση προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Στην αρχή της επιστολής ευχαριστώντας τον Mitchell για την υποστήριξη που παρέχεται στα Σκόπια ως προς την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, αποκαλεί την πρόθεση των ΗΠΑ ως θεμιτή «καθώς κινείται προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας μου. Ελπίζω πολύ σύντομα ότι τα Σκόπια θα αποτελούν μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά ως περήφανο και αξιοπρεπές έθνος και όχι ως ταπεινωμένος και εξευτελισμένος λαός».

Συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δε μπορεί να συμβάλλει στη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια επειδή, μεταξύ άλλων, «η συμφωνία απορρίφθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, επειδή αναθεωρεί το Σύνταγμα της χώρας ως προς την ονομασία και καταργεί όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των Σκοπίων».

«Ως προς τις θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO για τις συνταγματικές αλλαγές που συζητούνται στο κοινοβούλιο, αυτές εντάσσονται στις πάγιες θέσεις μας ότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε τη συμφωνία. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», καταλήγει στην επιστολή του ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή