Σκοπιανό: Η Βουλή ενέκρινε την πρόταση Ζάεφ για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Επί της ουσίας, ο Ζάεφ πέτυχε να αποκτήσει την υποστήριξη 80 συνολικά βουλευτών, οι οποίοι υπερψήφισαν την εισήγησή του κατά την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στo σκοπιανό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσαν η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μάλιστα, ακολούθησε και ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από σχετικό αίτημα του κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE.
Σημειώνεται πως οι 80 βουλευτές ήταν ο ελάχιστος αριθμός που η κυβέρνηση Ζάεφ χρειαζόταν προκειμένου να εγκριθεί η πρότασή της για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών.
Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Με την αλλαγή του ονόματος, θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε σχετικά:
- Τσίπρας για Σκοπιανό στο Twitter: Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ!
- Σκοπιανό: Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης για την έγκριση της πρότασης Ζάεφ
Πανηγυρικές οι πρώτες δηλώσεις Ζάεφ
Σε πανηγυρικό τόνο, ήταν οι πρώτες δηλώσεις το Ζόραν Ζάεφ, μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων της πρότασης του για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι έγινε το πρώτο βήμα για να «γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Συγκεκριμένα, έγραψε στο Twitter:
«Αγαπητοί πολίτες, σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία. Η συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ακολουθώντας τη βούληση των πολιτών, με πλειοψηφία 2/3, μας επέτρεψε να βγούμε από τις ανοιχτές πύλες των μεγαλύτερων δυτικών συμμαχιών στον κόσμο.
Η πΓΔΜ θα είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας! Θέλω να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς και άμεσες ευχαριστίες μου σε κάθε βουλευτή για αυτή την ιστορική απόφαση. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τα γενναία μέλη του VMRO-DPMNE και του συνασπισμού, που έβαλαν το ενδιαφέρον του κράτους για τα κόμματα και ψήφισαν υπέρ.
Το ταξίδι μας προς ένα καλύτερο μέλλον, προς την ένταξή μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, μόλις ξεκίνησε. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εναρμόνισης των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενοποίηση».
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Ζάεφ
Μετά και το «ναι» των Σκοπιανών βουλευτών στο Κοινοβούλιο αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος, ο Ζόραν Ζάεφ καλείται πλέον να φέρει γραπτώς ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, και μάλιστα εντός δέκα ημερών, την ακριβή διατύπωση των συνταγματικών τροποποιήσεων που εισηγείται.
Κάθε τροποποίηση εισάγεται στην επιτροπή της Βουλής για τις συνταγματικές αλλαγές, στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στην Ολομέλεια, όπου προβλέπεται συζήτηση τριών ημερών για την κάθε πρόταση.
Ακολουθεί δημόσια διαβούλευση για την κάθε πρόταση, την διάρκεια της οποίας θα αποφασίσει η Ολομέλεια, και αφού υπάρξουν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροποποιήσεων, η κυβέρνηση Ζάεφ θα χρειαστεί και πάλι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 βουλευτών για κάθε άρθρο ξεχωριστά.
Επεισοδιακή συνεδρίαση σε κλίμα ακραίας πόλωσης
Ωστόσο η συνεδρίαση στη Βουλή της γείτονος στιγματίστηκε από καταγγελίες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO - DPMNE για «όργιο» δωροδοκιών και πολιτικής διαφθοράς, αλλά και για προσπάθειες χρηματισμού βουλευτών, για να υπερψηφίσουν την εισήγηση του πρωθυπουργού της χώρας.
Ο γ.γ. του VMRO - DPMNE, Ιγκόρ Γιάνουσεφ
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο pressingtv.mk, o γ.γ. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιγκόρ Γιανούσεφ δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων: «Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα».
Απευθυνόμενος δε στον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Γιανούσεφ είπε: «Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή χώρα, για την οποία αγωνιστήκατε! Ασκείτε βία κατά του μακεδονικού λαού. Αυτές οι τακτικές θα γυρίσουν επάνω σας σαν μπούμερανγκ!».
Και κάπου εκεί τα πράγματα έλαβαν δυσάρεστη τροπή: Ο γ.γ. του VMRO - DPMNE υποστήριξε ότι επιτήδειοι επιχείρησαν να δωροδοκήσουν βουλευτές της αντιπολίτευσης με ποσά από 250.000 έως και 2 εκατ. ευρώ, για να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Ωστόσο, ο κ. Γιανούσεφ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως κανείς από αυτούς δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο, «γιατί είναι «στο πλευρό του λαού». «Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε», κατέληξε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εξερχόμενος νωρίτερα του Κοινοβουλίου, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος».
«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, τελικώς, η συνεδρίαση στη Βουλή των Σκοπίων ξεκίνησε στις 23:20 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με την ψηφοφορία.
Διαβάστε επίσης: