Δολοφονία - μυστήριο του «πατέρα των Ταλιμπάν» μέσα στο σπίτι του – Ήθελαν να «στείλουν» μήνυμα

Ο Πακιστανός μουλάς Σάμι ουλ Χακ, γνωστός για τους στενούς δεσμούς που διατηρούμε με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, δολοφονήθηκε από αγνώστους, όπως έγινε γνωστό σήμερα 2 Νοεμβρίου από την οικογένειά του και επίσημες πηγές.
2'

Ο 80χρονος μουλάς, ο «πατέρας των Ταλιμπάν», όπως τον αποκαλούσαν, ζούσε στην πόλη Ραβαλπίντι του Πακιστάν. Εδώ και πολλά χρόνια ήταν διευθυντής μιας κορανικής σχολής στο Νταρ-ουλ-ουλούμ Χακάνια, στο δυτικό Πακιστάν, στην οποία είχαν φοιτήσει ο πρώην ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Όμαρ και ο πρώην ηγέτης του εξτρεμιστικού δικτύου Χακανί, Τζαλαλουντίν Χακανί. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μουλά Όμαρ έφυγε μαζί με άλλους συμμαθητές του για το γειτονικό Αφγανιστάν και ενώθηκε με τις ομάδες των μουτζαχεντίν που πολεμούσαν εναντίον της σοβιετικής κατοχής. Στη συνέχεια ίδρυσε τους Ταλιμπάν, την οργάνωση που κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν, το 1996, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, και επέβαλε μια ακραία εκδοχή της ισλαμικής σαρία στη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνηση, ο Σάμι ουλ Χακ σκοτώθηκε από αγνώστους μέσα στο σπίτι του. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί ο σωματοφύλακάς του δεν βρισκόταν εκεί για να τον προστατεύσει.

Ο γιος του, Χαμίντ ουλ Χακ, επιβεβαίωσε τον θάνατο του πατέρα του, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι GEO TV. Όπως είπε, οι δράστες αρχικά τον μαχαίρωσαν και κατόπιν άνοιξαν πυρ εναντίον του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Σάμι ουλ Χακ μετείχε στην ομάδα των διαπραγματευτών, στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Πακιστάν και του κινήματος των Πακιστανών Ταλιμπάν (TTP) το 2014, που οδήγησαν αρχικά σε εκεχειρία, που όμως αργότερα κατέρρευσε. Η υγεία του τα τελευταία χρόνια ήταν κακή και είχε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Είχε εκλεγεί γερουσιαστής δύο φορές. Το κόμμα του, το JUI-S, συνεργάζεται με το Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI) του Ιμράν Χαν, που σήμερα κυβερνά τη χώρα.

Ο φόνος αυτός σημειώθηκε σε μια περίοδο που το Πακιστάν συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις των ακραίων ισλαμιστών οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απαλλαγή, από το Ανώτατο Δικαστήριο, της Άσια Μπίμπι, μιας 50χρονης χριστιανής που είχε καταδικαστεί σε θάνατο με την κατηγορία της βλασφημίας.