Επιμένει η Μέι: «Όχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα - Δεν υποχωρώ από την συμφωνία για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το σχέδιο συμφωνίας για Brexit, στο οποίο κατέληξαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι «το καλύτερο» δυνατό για το Ηνωμένο Βασίλειο - Τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν λίγες ώρες μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο- Καταρρέει η στερλίνα

Επιμένει η Μέι: «Όχι» σε δεύτερο δημοψήφισμα - Δεν υποχωρώ από την συμφωνία για το Brexit
10'

Πεπεισμένη πως η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δίκαιη και συμφέρουσα για τη Βρετανία εμφανίστηκε η Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εν μέσω πολιτικής «θύελλας» και παραιτήσεων για το Brexit.

«Δεν κρίνω αυστηρά τους συναδέλφους μου που έχουν φτάσει σε άλλο συμπέρασμα» είπε η κ. Μέι, συμπληρώνοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έβαλε σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες της χώρας και του λαού και όχι το πολιτικό της συμφέρον. Εξέφρασε, μάλιστα, τη λύπη της για τους υπουργούς που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι ο δρόμος που έχω χαράξει είναι ο σωστός» τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Η κ. Μέι επανέλαβε δε, ότι πιστεύει στη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ερωτηθείσα σχετικά υπογράμμισε ότι σκοπεύει να τη φτάσει μέχρι τέλους.

«Το να υπηρετεί κάποιος ένα ανώτατο αξίωμα είναι τιμή και προνόμιο» είπε η κ. Μέι, και συμπλήρωσε: «Είναι, όμως, και μια σοβαρή ευθύνη -αυτό είναι κάτι που ισχύει πάντα αλλά ιδιαίτερα όταν το διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την άποψη πως ο λαός της χώρας επιθυμεί να τελειώνει αυτή η ιστορία και να βγει πλέον το πολυπόθητο «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν δεν προχωρήσουμε με τη συμφωνία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα επακολουθήσει. Θα είναι ένας δρόμος αβεβαιότητας, την ώρα που ο Βρετανικός λαός απλά θέλει να τελειώνουμε» τόνισε η κ. Μέι, που υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν μετανιώνει που οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες πέρσι.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019 ενώ παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος. «Κανένας δεν έχει παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση» είπε η κ. Μέι, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού

Πρόταση μομφής σε βάρος της Συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατέθεσε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Τζέικομπ Ρις Μογκ, με αφορμή την συμφωνία του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους του Brexit.

Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.

Εάν η κ. Μέι ηττηθεί οφείλει να παραιτηθεί και θα ακολουθήσει εκλογή νέου κομματικού ηγέτη που θα αναλάβει αυτόματα και την πρωθυπουργία, πιθανώς οδηγώντας σε ανατροπή της συμφωνίας για το Brexit.

Καταρρέει η στερλίνα

Σημαντικές απώλειες 1,37% καταγράφει η στερλίνα έναντι του δολαρίου, στα 1,2819 δολάρια, μετά το μπαράζ παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι λόγω Brexit.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,1307 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 128,343 γεν, στο 0,8819 με τη στερλίνα και στο 1,1372 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,08% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 113,488 γεν.

Σημαντικές απώλειες 1,37% καταγράφει η στερλίνα έναντι του δολαρίου, στα 1,2819 δολάρια, μετά το μπαράζ παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι λόγω Brexit.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,1307 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 128,343 γεν, στο 0,8819 με τη στερλίνα και στο 1,1372 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,08% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 113,488 γεν.

Ο «χορός» των παραιτήσεων

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετράει ήδη 18 παραιτήσεις από την κυβέρνησή της από τον περασμένο Νοέμβριο, δέκα εκ των οποίων συνδέονται με την πολιτική της σχετικά με το Brexit.

Δείτε αναλυτικά:

1) Μάικλ Φάλον: Παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2017 όταν μια δημοσιογράφος τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.

2) Πρίτι Πατέλ: Η υπουργός αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ανάπτυξης παραιτήθηκε και εκείνη τον Νοέμβριο του 2017 όταν έγινε γνωστό ότι κατά τις θερινές διακοπές της στο Ισραήλ είχε συναντήσεις εκτός ατζέντας με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους.

3) Ντέμιαν Γκριν: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ένας από τους στενότερους συμμάχους της πρωθυπουργού υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από αίτημά της καθώς παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με τον εντοπισμό πορνογραφικού υλικού στον υπολογιστή του κοινοβουλευτικού του γραφείου πριν από περίπου δέκα χρόνια.

4) Τζαστίν Γκρίνινγκ: Η πρώην υπουργός Παιδείας και αρμόδια για τους τομείς της ισότητας και των γυναικών παραιτήθηκε τον Ιανουάριο όταν αρνήθηκε να αναλάβει αξίωμα στο πλαίσιο του ανασχηματισμού.

5) Άμπερ Ραντ: Η υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε τον Απρίλιο εξαιτίας των σκανδάλων σχετικά με τη μεταχείριση κάποιων κατοίκων με καταγωγή από την Καραϊβική, οι οποίοι είχαν λανθασμένα χαρακτηριστεί παράνομοι μετανάστες από τις υπηρεσίες της.

6) Γκρεγκ Χαντς: Ο υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου παραιτήθηκε τον Ιούνιο δηλώνοντας την αντίθεσή του στην απόφαση να κατασκευαστεί τρίτος διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης στο αεροδρόμιο Χίθροου.

7) Φίλιπ Λι: Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε τον Ιούνιο αντιδρώντας στη λανθασμένη κατά τη γνώμη του προσέγγιση του Brexit και καλώντας σε δημοψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας.

8) Ντέιβιντ Ντέιβις: Ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παραιτήθηκε τον Ιούλιο θεωρώντας πως η πολιτική που προωθεί η Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

9) Στιβ Μπέικερ: Τον Ιούλιο παραιτήθηκε ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit επίσης για το λεγόμενο «Σχέδιο Τσέκερς» της πρωθυπουργού.

10) Μπόρις Τζόνσον: Τον Ιούλιο επίσης παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών για το «Σχέδιο Τσέκερς».

11) Άντριου Γκρίφιθς: Ο υφυπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων υπέβαλε την παραίτησή του τον Ιούλιο μετά τις αποκαλύψεις που έκανε η εφημερίδα Sunday Mirror για τα ερωτικά μηνύματα που έστελνε σε δύο νεαρές γυναίκες.

12) Γκάτο Μπεμπ: Τον Ιούλιο παραιτήθηκε ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα εξοπλισμών προκειμένου να μπορέσει να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το Brexit.

13) Τρέισι Κράουτς: Στην αρχή του μήνα η υπουργός Αθλητισμού παραιτήθηκε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε την προταθείσα μεταρρύθμιση για τους κανονισμούς περί τζόγου. Στη συνέχεια η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη.

14) Τζο Τζόνσον: Ο αδελφός του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών επικρίνοντας σφοδρότατα την πρωθυπουργό και την «ψευδαισθητική» διαπραγμάτευσή της για το Brexit. Ζήτησε την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για να αποφευχθεί το χάος που όπως είπε θα προκληθεί με το σχέδιο της Μέι. Σε αντίθεση με τον αδελφό του ο Τζο έκανε εκστρατεία για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα του 2016.

15) Σέλις Βάρα: Το πρωί παραιτήθηκε ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

16) Ντόμινικ Ράαμπ: Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit παραιτήθηκε πριν από λίγες ώρες διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

17) Έσθερ ΜακΒέι: Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε το μεσημέρι την παραίτησή της από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι λόγω της διαφωνίας της με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

18) Σουέλα Μπρέιβερμαν: Η υφυπουργός για το Brexit παραιτήθηκε επίσης πριν από λίγη ώρα καθώς δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Μέι: Η δική μου συμφωνία, καμία συμφωνία ή όχι Brexit

Νωρίτερα σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής: Υποστηρίζει τη δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση», δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προετοιμάζεται για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία έπειτα από το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε η Βρετανία με την ΕΕ την Τετάρτη το βράδυ, του οποίου ακολούθησε μια σειρά από παραιτήσεις υπουργών.

«Προετοιμαζόμασταν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό επειδή αναγνωρίζω ότι έχουμε ένα περαιτέρω στάδιο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή (...) θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το Κοινοβούλιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η ίδια σημείωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτών που πιστεύουν ότι το δίχτυ ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας προσκρούει στην εθνική κυριαρχία της Βρετανίας.

Ωστόσο υπήρξε βελτίωση από προηγούμενες προτάσεις, αντέτεινε.

«Οι αναφορές στο δίχτυ ασφαλείας εγείρουν πράγματι ορισμένα δύσκολα ζητήματα», είπε. «Αποδέχομαι πλήρως ότι στη Βουλή υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με το δίχτυ ασφαλείας. Πράγματι, συμμερίζομαι ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες».

Ωστόσο, γνωστοποίησε, καμία συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή με τις Βρυξέλλες χωρίς αυτό το δίχτυ ασφαλείας. «Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευόταν καμία μελλοντική σύμπραξη χωρίς αυτό», είπε στους βουλευτές.

Η Μέι υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε αποτέλεσμα για το Brexit έως τις 29 Μαρτίου ο,τιδήποτε κι αν συμβεί στο μεταξύ.

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και δεν θα αναστείλει τη διαδικασία εξόδου, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις για το Brexit και το Λονδίνο θα συμμορφωθεί με αυτές.

Όταν θα ζητηθεί από το κοινοβούλιο να ψηφίσει για μια τελική συμφωνία για το Brexit οι βουλευτές θα πρέπει να αναλογιστούν ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, υπογράμμισε επίσης.

«Δεν θα επεκτείνουμε το Άρθρο 50», απάντησε σχετικά σε ερώτηση που της έκαναν για το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που επιτρέπει στις χώρες να εγκαταλείψουν την ΕΕ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή