Κάνει ό,τι θέλει ο Ερντογάν: «Δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία» καταγγέλλει η ΕΕ

Την έντονη ανησυχία της για τις συλλήψεις στην Τουρκία πανεπιστημιακών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, εξέφρασε σήμερα 16 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), ζητώντας την άμεση απελευθέρωση τους -Νέο… πογκρόμ κατά πανεπιστημιακών και ακτιβιστών

Κάνει ό,τι θέλει ο Ερντογάν: «Δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία» καταγγέλλει η ΕΕ
4'

«Η σύλληψη σήμερα το πρωί στην Τουρκία αρκετών διακεκριμένων πανεπιστημιακών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών είναι ανησυχητική», υπογράμμισε η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

«Οι επαναλαμβανόμενες συλλήψεις επικριτικών φωνών και η συνεχιζόμενη εκτενής πίεση σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών έρχεται σε αντίθεση με την διακηρυγμένη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η ΕΥΕΔ, επικεφαλής της οποίας είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει άμεσα όλους εκείνους που συνελήφθησαν χωρίς τη δέουσα νόμιμη διαδικασία», επισημαίνεται.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα το πρωί πολλούς πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η αμφιλεγόμενη εκστρατεία καταστολής που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν δείχνει να φθίνει, μολονότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 που είχε στόχο την ανατροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχές ξεκίνησαν μια αμείλικτη εκστρατεία καταστολής με περισσότερες από 50.000 συλλήψεις και περισσότερες από 100.000 απολύσεις ή αναστολές καθηκόντων.

Νέο… πογκρόμ κατά πανεπιστημιακών και ακτιβιστών

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν πολλούς πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, την ώρα που η αμφιλεγόμενη εκστρατεία καταστολής που άρχισαν οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν δείχνει να φθίνει, μολονότι έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, ο πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπιλγκί Τουργκούτ Ταρχανλί και η καθηγήτρια Mαθηματικών στο έγκριτο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου Μπετσούλ Τανμπάι βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν την αυγή.

Τουλάχιστον άλλοι πέντε, μεταξύ των οποίων η παραγωγός Τσιντάμ Ματέρ και μια προσωπικότητα της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής σκηνής της Κωνσταντινούπολης, η Ασενά Γκιουνάλ, συνελήφθησαν, πρόσθεσε το DHA.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια για τη σύλληψή τους, αλλά όλοι αυτοί έχουν κοινό σημείο ότι είναι μέλη ή έχουν σχέση με τη μη κυβερνητική οργάνωση Culture Anatolie, στόχος της οποίας είναι να γεφυρώσει τις διαφορές στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας μέσω του πολιτισμού και των τεχνών.

Πρόεδρος της ΜΚΟ αυτής είναι ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Όσμαν Καβαλά, ο οποίος έχει επίσης φυλακιστεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, στο πλαίσιο έρευνας εναντίον του για υποτιθέμενη σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, η οποία επικρίθηκε δριμύτατα.

Ο Καβάλα τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση το Νοέμβριο του 2017 ωστόσο δεν τού έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες ακόμα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, οι αρχές τον υποψιάζονται ότι έχει σχέσεις με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 και ότι «χρηματοδότησε» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 κατά το «κίνημα Γκεζί».

Τη φυλάκισή του καταγγέλλουν συχνά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 που είχε στόχο την ανατροπή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχές ξεκίνησαν μια αμείλικτη εκστρατεία καταστολής με περισσότερες από 50.000 συλλήψεις και περισσότερες από 100.000 απολύσεις ή αναστολή καθηκόντων.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα. Ο ίδιος, πρώην σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος διαμένει σήμερα στις ΗΠΑ, διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξή του.

Σε μια ένδειξη ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τουρκικών αρχών δεν φθίνουν ενώ έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η τουρκική δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, εντάλματα σύλληψης κατά 188 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 100 στρατιωτικοί, τους οποίους θεωρεί ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή