Δεν είναι Fake News: Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από μοσχάρι και τα γεμίζουν με γρύλους
Η αλυσίδα Sainsbury's είναι το πρώτο βρετανικό σούπερ μάρκετ που προσφέρει βρώσιμα έντομα στη διάθεση των καταναλωτών, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στις αειφόρες πηγές τροφίμων, που παράγουν μικρότερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου.
«Τα σνακ από έντομα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πλέον ως… κάτι το τολμηρό» δήλωσε η Ρέιτσελ Έιρ, μεταξύ των επικεφαλής εμπορικού της αλυσίδας Sainsbury's.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές τρέφουν όλο και περισσότερο ενθουσιασμό να εξερευνήσουν αυτή τη νέα αειφόρο πηγή πρωτεϊνών» επισήμανε η ίδια σε μια ανακοίνωση.
Οι διατροφολόγοι και οι επιστήμονες εδώ και καιρό συνιστούν την κατανάλωση εντόμων από τους ανθρώπους ως μια βιώσιμη και φθηνή πηγή πρωτεϊνών, αν και η κατανάλωση εντόμων ενέχει την προοπτική προβλημάτων για το στομάχι πολλών.
Τα έντομα μπορούν να αποτελέσουν πλούσια πηγή λιπαρών, πρωτεΐνης, βιταμινών, φυτικών ινών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Η ανάπτυξη του παγκόσμιου πληθυσμού και η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη αύξησαν την κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος κατά 50% τα τελευταία 40 χρόνια, όμως οι επικριτές λένε ότι η τάση είναι περιβαλλοντικά μη βιώσιμη.
«Καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός, χρειαζόμαστε επειγόντως να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών για να κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους διαθέσιμο για την παραγωγή τροφής» είπε ο Ντάνκαν Ουίλιαμσον, ένας ειδικός του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος στην περιβαλλοντική οργάνωση WWF UK.
«Τα έντομα είναι απίστευτα βιώσιμα και μπορούν να βοηθήσουν στο μειώσουμε το αποτύπωμά μας του άνθρακα» τόνισε σε ένα δελτίο τύπου.
Παγκοσμίως, τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι τρώνε έντομα, τα οποία έχουν ανάγκη από πολύ λιγότερο έδαφος και νερό σε σύγκριση με τα βοοειδή, ενώ περισσότερα από 1900 είδη έχουν χρησιμοποιηθεί για τροφή, σύμφωνα με τον FAO.
Η εταιρεία βρώσιμων εντόμων Eat Grub, οι γρύλοι της οποίας, που εκτράφηκαν στην Ολλανδία, θα είναι διαθέσιμοι σε 250 καταστήματα της αλυσίδας Sainsbury's stores, ανέφερε ότι σχεδόν το 10% των Βρετανών πολιτών έχει δοκιμάσει να φάει έντομα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όμως, επιθυμεί περισσότεροι καταναλωτές να συμπεριλάβουν τα έντομα στη διατροφή τους, είτε με το να τρώνε ψητούς γρύλους ως σνακ ή να χρησιμοποιούν αλεύρι από γρύλους στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική.
«Έχουμε αποστολή να δείξουμε στη Δύση ότι εκτός της πολύ υψηλής βιωσιμότητας και των περιβαλλοντικών διαπιστευτηρίων τους, είναι επίσης πάρα πολύ νόστιμα» επισήμανε ο συνιδρυτής της Eat Grub Σάμι Ράντια.