«Να μην αναμειχθούν στις εδαφικές διαφορές»

Προειδοποίηση απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο για οποιαδήποτε ανάμειξη «ξένων δυνάμεων» στις εδαφικές διαφορές που την χωρίζουν από τις γειτονικές της χώρες στην περιοχή στην Θάλασσα της Κίνας.
2'


«Οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν καμία δικαιολογία για να αναμειχθούν στη διένεξη», δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο στο περιθώριο των εργασιών τις συνόδου κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ασίας (EAS) , σε μία σαφή αναφορά στις ΗΠΑ που θεωρούν ότι το θέμα πρέπει να γίνει αντικείμενο πολυμερών συνομιλιών στο πλαίσιο της συνόδου.

«Οι διαφορές στην Θάλασσα της Κίνας διαρκούν εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να επιλυθούν από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέσω διαβουλεύσεων, φιλικών και απευθείας συνομιλιών», δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός στο πλαίσιο ομιλίας του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν αμφισβητούν την κυριαρχία της Κίνας επί νήσων της Θάλασσας της Κίνας πλούσιων σε υδρογονάνθρακες, κυρίως των νήσων Σπράτλις.

Το θέμα συζητήθηκε στην ετήσια σύνοδο κορυφής της Ένωσης των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean), οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες στο Μπαλί και να συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών της Ανατολικής Ασίας (EAS) στην οποία συμμετέχουν για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Την πρόθεσή του να γίνει η EAS ένας χώρος «όπου θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε επί ευρέος φάσματος θεμάτων, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η πρόληψη της διασποράς των πυρηνικών όπλων» εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα στο Μπαλί.

Προηγουμένως, το Πεκίνο είχε φροντίσει να απευθύνει την προειδοποίηση μέσω του Τύπου προς τις γειτονικές της χώρες ότι κινδυνεύουν να πληρώσουν στον οικονομικό τομέα κάθε υποστήριξη προς τις ΗΠΑ σε σχέση με το θέμα των εδαφικών διαφορών στην Θάλασσα στης Κίνας.

Η προειδοποίηση απευθύνθηκε με δημοσίευμα της εφημερίδας Global Times την ώρα της διεξαγωγής της 19ης συνόδου κορυφής της ASEAN στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Οποιαδήποτε χώρα θα επέλεγε να είναι πιόνι στην αμερικανική σκακιέρα θα έχανε την ευκαιρία να επωφεληθεί από την κινεζική οικονομία», τη δεύτερη σε μέγεθος στον κόσμο, υπογραμμίζει το δημοσίευμα της Global Times.