Telegraph: Η συμφωνία Μέι - ΕΕ προσβάλλει σχεδόν τους πάντες
Η συμφωνία που κατέληξε η πρωθυπουργός τηςΜεγάλης Βρετανίας,Τερέζα Μέι, για τοBrexitπροσβάλλει σχεδόν τους πάντες, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Μετά από τις κοπιαστικές συνομιλίες Λονδίνο και Βρυξέλλες κατάφεραν να καταλήξουν σε μία «χρυσή τομή», όμως, η συμφωνία πιθανότατα δεν θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, αναφέρει το ίδιο μέσο.
Η χώρα και το κοινοβούλιο είναι πολύ διχασμένοι, μπερδεμένοι και αμετακίνητοι στις απόψεις τους, ώστε να υπάρχει συμβιβασμός. Κατευθυνόμαστε προς τη μητέρα όλων των πολιτικών κρίσεων, ίσως τη μεγαλύτερη όλων των εποχών. Η μοναδική ελπίδα της Μέι είναι οι Βρυξέλλες να συμβάλλουν στη διάσωσή της και να προσφέρουν αρκετές παραχωρήσεις επιτρέποντας στη Βρετανία να αποχωρήσει μονομερώς από την ασφαλιστική δικλείδα των δασμών. Ωστόσο, αυτή είναι μια απομακρυσμένη προοπτική.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που ήρθαν ως τη χαριστική βολή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η συμφωνία της Μέι θα ήταν ασύμβατη με μια ουσιαστική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Από τη στιγμή που οι ελεύθερες εμπορικές συμφωνίες με άλλα μέρη του κόσμου θα ήταν το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το Brexit, η ανωτέρω εξέλιξη αποτελεί πλήγμα.
Παράλληλα, καταδεικνύει και το προφανές: όσο πιο κοντά βρίσκεσαι σε μια εμπορική ένωση, τόσο δυσκολότερο είναι να συνάψεις συμφωνία με μια άλλη και αυτό ακριβώς το δίλημμα τονίστηκε με τη συμφωνία της Μέι. Προσπαθώντας να μείνει κοντά στην Ευρώπη καθιστά δύσκολο να παραμείνει ταυτόχρονα κοντά και στην Αμερική, εκτιμά η Telegraph.
Μέντελσον: Χειρότερη από οποιαδήποτε άλλη συμφωνία εντός της Ε.Ε
Σε άρθρο του στον Guardian, ο πρώην υπουργός και πρώην Επιτρόπος για θέματα Εμπορίου Πίτερ Μέντελσον τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε μια απολύτως λογική εκτίμηση για τη συμφωνία της Μέι.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση εμπορικών όρων είναι μια μακρά και επώδυνη διαδικασία και μια συμφωνία με τις ΗΠΑ μπορεί να μην συμβεί ποτέ. Οι πιο ένθερμοι οπαδοί του Brexit έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να τροφοδοτήσουν την άποψη ότι ένα είδος μαγικού βασιλείου θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση της Βρετανίας και η απώλεια των εμπορικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπληρωθεί με τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τον υπόλοιπο κόσμο.
Εντούτοις, είναι πασίδηλο ότι συμφωνίες με ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν και θα απαιτήσουν σκληρές αποφάσεις εκ μέρους της Βρετανίας σε ζητήματα, όπως υψηλότερη μετανάστευση και χαμηλότερα επίπεδα ειδών διατροφής.