Χιλή: Στις αίθουσες οι φοιτητές

Στις αίθουσες των πανεπιστημίων επιστρέφουν χιλιάδες φοιτητές στη Χιλή, οι οποίοι «απουσίαζαν» για έξι μήνες από τα μαθήματα. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσαν στελέχη του κινήματός τους θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Χιλή: Στις αίθουσες οι φοιτητές
2'

Περίπου δώδεκα χιλιάδες σπουδαστές διαδήλωσαν και πάλι την Παρασκευή, ενώ οι διαπραγματεύσεις με στελέχη της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, με κεντρικό αίτημα η παιδεία να είναι δωρεάν για τους περισσότερους φοιτητές, συνεχίστηκαν.

«Υπήρξε πρόοδος», είπε η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Χιλής Σκάρλετ Μαγκίντι, ηγετικό στέλεχος του κινήματος, μετά τη συνάντησή της με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άντρες Τσάντγουικ. Η κυβέρνηση συμφώνησε να καλύπτει για το 60% των φοιτητών τα δίδακτρα για τις σπουδές τους στα δημόσια πανεπιστήμια, αίτημα που το φοιτητικό κίνημα έθετε ως μη διαπραγματεύσιμο. Η κυβέρνηση του Πινιέρα απέρριπτε το αίτημα επί μήνες.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητεί να καλύπτονται τα δίδακτρα για το 70% του συνόλου των φοιτητών και χαρακτηρίζει τη νέα προσφορά της κυβέρνησης --η οποία αυξάνει τον προϋπολογισμό για τη δημόσια παιδεία κατά 350 εκατ. δολάρια-- "ανεπαρκή". Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται χωριστά με τους φοιτητές και με το Κογκρέσο για το θέμα.

Στη Χιλή, μια χώρα όπου τα πάνω από τα μισά νοικοκυριά ζουν με λιγότερα από 900 δολάρια τον μήνα, τα κόστη της παιδείας ανέρχονται σε χιλιάδες δολάρια το χρόνο, ακόμα και στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τα φοιτητικά δάνεια έχουν επιτόκια υψηλότερα από τα υπόλοιπα της αγοράς και πολλοί φοιτητές όταν αποφοιτούν έχουν δάνεια ύψους 40.000 δολαρίων και πλέον--σε μια χώρα όπου το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά κατά μέσον όρο τα 15.000 δολάρια.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών έχουν την υποστήριξη των καθηγητών και του προσωπικού των πανεπιστημίων, που ζητούν μεταξύ άλλων χρηματοδότηση για τα δημόσια πανεπιστήμια ώστε να εξαρτώνται σε μικρότερο βαθμό από τα δίδακτρα και άλλα μέτρα για την ποιοτική βελτίωση της παιδείας στη χώρα.

Οι χειρισμοί του Πινιέρα έναντι του φοιτητικού κινήματος που συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του επί έξι μήνες συνέβαλαν στο να κατακρημνιστεί η δημοτικότητά του.

Η αστυνομία έκανε χρήση νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να διαλύσει τη συγκέντρωση φοιτητών στο Σαντιάγο την Παρασκευή. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τουλάχιστον έναν άνθρωπο και κατέσχεσε βόμβες μολότοφ από τσάντες νεαρών που διέφυγαν.

Η διαδήλωση της Παρασκευής πάντως εξελίχθηκε ειρηνικά στο Σαντιάγο, όπως και αυτή στο Βαλπαραΐσο.

Το κράτος είχε πάψει να χρηματοδοτεί τη δημόσια παιδεία στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, επί των ημερών της δικτατορίας του συνταγματάρχη Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή