Νέο αμερικανικό «χαστούκι»: «Ο Ερντογάν καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις και ισχυρή ναυτική παρουσία»
Ο γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ εκτίμησε πως η «ισχυρή παρουσία» των ΗΠΑ στη περιοχή είναι απαραίτητη, εξαιτίας της επιθετικής διάθεσης που έχει επανειλημμένα δείξει η Τουρκία. Όπως μάλιστα επισήμανε, η προάσπιση του διεθνούς δικαίου αποτελεί το σωστό μήνυμα που πρέπει να στείλει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στη διεθνή κοινότητα.
«Η Κύπρος έχει το απόλυτο δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της, να κάνει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς παρεμβάσεις... Και πρέπει (οι ΗΠΑ) να έχουν ισχυρή παρουσία για να διασφαλίσουν ότι οι αμερικανικές εταιρίες που ενδεχομένως επιδιώκουν την εξερεύνηση στην ΑΟΖ της Κύπρου θα είναι ελεύθερες να το κάνουν χωρίς προβλήματα... Αυτό απαιτεί τόσο ναυτική παρουσία όσο και ισχυρή διπλωματική παρουσία και έχω την ελπίδα και την προσδοκία ότι όλα θα συμβούν» τόνισε.
Σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο δημοκρατικός γερουσιαστής εκτίμησε πως πολλά μέλη του Κογκρέσου επαναξιολογούν τη σχέση με την Τουρκία και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «σοβαρή αναθεώρηση» για την ιστορική άποψη που θέλει την Τουρκία να είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.
«Η Τουρκία ήταν πάντα ένας σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ, αλλά υπό την ηγεσία του Ερντογάν κινείται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Είναι πιο απολυταρχική και λιγότερο κοσμική. Η σχέση της με τη Ρωσία μάς προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία, ειδικά εντός του ΝΑΤΟϊκού οικοδομήματος. Οι βομβαρδισμοί της εναντίον των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι είναι σύμμαχοί μας, η επιθετικότητα στο Αιγαίο και η επιθετικότητα της στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι πράξεις που δεν αποτυπώνουν το είδος της σχέσης που θα περιμέναμε να έχουμε με έναν ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικά επιζήμια» κίνηση την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 για τη πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο Μπομπ Μενέντεζ ξεκαθάρισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνιστά μια καθαρή παραβίαση του σχετικού νόμου για τις κυρώσεις εναντίον των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA).
«Μια τέτοια αγορά του συστήματος S-400 θα επέφερε ξεκάθαρα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ακόμα και με τις διατάξεις που πέρασαν πρόσφατα και δίνουν στον υπουργό Άμυνας και την κυβέρνηση κάποια εξουσιοδότηση για να κάνουν εξαιρέσεις, αν μελετήσει κανείς αυτές τις διατάξεις και τις προϋποθέσεις που μια χώρα πρέπει να πληροί για να πάρει εξαίρεση, θα δει ότι η Τουρκία δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Συνεπώς, η αγορά των S-400 θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, θα επιφέρει κυρώσεις βάσει του σχετικού νόμου και εγώ με βεβαιότητα σας λέω ότι θα στηρίξω αυτές τις κυρώσεις».
Σχολιάζοντας το επίμαχο ζήτημα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά εργαλεία για να ματαιώσει την απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα, καθώς, όπως είπε, η συνύπαρξη του ρωσικού συστήματος με τα F-35 δεν αποτελεί ένα αποδεκτό ενδεχόμενο για τις ΗΠΑ.
«Δεν μπορούμε να πουλάμε τα στρατηγικά μας αεροσκάφη στην Τουρκία και αυτά να επιχειρούν παράλληλα με ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να τα καταρρίπτει. Κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. Δεν γνωρίζω τι θα πράξει η κυβέρνηση» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ενόψει του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ο Μπομπ Μενέντεζ ανέφερε πως έχει κάνει αρκετές συζητήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και πως έχει διαπιστώσει με ικανοποίηση πως η Κύπρος και η Ελλάδα «διαδραματίζουν, μαζί με άλλες χώρες, έναν νέο και ενισχυμένο στρατηγικό ρόλο». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, τα μηνύματα που παίρνει από το Κογκρέσο και την κυβέρνηση για την άρση του εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Νομίζω ότι έχω ενδείξεις από πολλά μέρη, τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην κυβέρνηση, ότι η άρση του εμπάργκο όπλων μπορεί να γίνει μια πιθανή πραγματικότητα. Και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, κυρίως λόγω του σεναρίου που θέλει την Κύπρο να παίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο».