Ανασκόπηση 2018: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη τη χρονιά που φεύγει (pics+vids)
Ανασκόπηση 2018: Το Newsbomb.gr ανατρέχει σε όλα εκείνα τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον κόσμο τη χρονιά που φεύγει.
Η τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, η ιστορική συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο παραμυθένιος γάμος του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μάρκλ και οι εκλογές στην Τουρκία είναι μόνο μερικά από αυτά.
Δείτε, με χρονολογική σειρά, τα σημαντικότερα γεγονότα για το 2018:
20 Ιανουαρίου: Τουρκική εισβολή στο Αφρίν
Έχουν περάσει πλέον 7 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία, στις 17 Μαρτίου 2011, μετά από μια μαζική διαδήλωση μπροστά στο δικαστήριο της Ντέρα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Σήμερα, το 60% περίπου της συριακής επικράτειας και το 80% του πληθυσμού της βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Την ημέρα εκείνη, οι διαδηλωτές εξεγέρθηκαν εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2000. Στις 18 Μαρτίου, μετά από μια νέα διαδήλωση, η αστυνομία αντιμετώπισε τους πολίτες με σφαίρες.
Από αυτή τη σπίθα, η Συρία εξελίχθηκε σε θέατρο ενός εμφυλίου πολέμου, πρώτα ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους τού καθεστώτος, πριν γίνει πιο περίπλοκη. Σήμερα, η σύγκρουση έχει γίνει ένα δολοφονικό στρατιωτικό, ανθρωπιστικό και διπλωματικό παζλ.
Στις 20 Ιανουαρίου το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία. Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
19 Μαΐου: Ο παραμυθένιος γάμος του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ
Με ένα φιλί έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, ξεκίνησαν την κοινή τους ζωή ο πρίγκιπας Χάρι και η πρώην ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ.
Σε μια τελετή που έμοιαζε να βγήκε μέσα από παραμύθι, στο κάστρο του Ουίνσδορ, το οποίο αποτελεί μία από τις κατοικίες της βασιλικής οικογένειας και μπροστά σε 2.000 καλεσμένους, το ζευγάρι αντάλλαξε όρκους πίστης και αγάπης.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
12 Ιουνίου: Η συνάντηση του αιώνα Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν στη Σιγκαπούρη, στο νησί Σεντόζα, μια ιστορική χειραψία, την πρώτη ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας.
Η εικόνα ήταν επί δεκαετίες αδιανόητη: Οι δύο ηγέτες, χαμογελαστοί, χαιρετήθηκαν με φόντο τις σημαίες των χωρών τους πριν βαδίσουν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί, ανταλλάσσοντας μερικές φράσεις.
Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σύνοδος.
Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μία συνολική και εις βάθος ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
24 Ιουνίου: Εκλογές Τουρκία - Απόλυτος «σουλτάνος» ο Ερντογάν
Οι εκλογές στην Τουρκία είναι μια απλή διαδικασία κατά την οποία κάποιοι πολιτικοί «κυνηγούν» την ψήφο του κόσμου και στο τέλος κερδίζει πάντα ο... Ερντογάν!
Ο Τούρκος πρόεδρος με το 52,39% όχι μόνο ανανέωσε τη θητεία του στον προεδρικό θώκο, αλλά εξασφάλισε και την πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή! Με το θρίαμβό του έτσι, ο «σουλτάνος» ξετυλίγει το δώρο που ο ίδιος έκανε στον εαυτό του με το δημοψήφισμα για τις υπερεξουσίες του Προέδρου.
Επί της ουσίας, το πολίτευμα της Τουρκίας αλλάζει και από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία μετατρέπεται σε προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
10 Ιουλίου: Η δραματική επιχείρηση διάσωσης 12 παιδιών από σπήλαιο στην Ταϊλάνδη
Με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε τη δραματική επιχείρηση διάσωσης των 12 μικρών αγοριών, που παγιδεύτηκαν μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους, επί 18 μέρες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην επαρχία Τσιανγκ Ράι της Ταϊλάνδης.
Η περιπέτεια της νεανικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boars» (σ.σ. Αγριόχοιροι) - ηλικίας 11 έως 16 ετών - άρχισε στις 23 Ιουνίου και έληξε έπειτα από μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών της Ταϊλάνδης, εθελοντών, διασωστών και μερικών από τους εμπειρότερους δύτες του κόσμου. Επί της ουσίας, τόσο τα χίλια περίπου στελέχη των ειδικών δυνάμεων της χώρας όσο και οι έμπειροι δύτες από τη Δανία και τη Βρετανία κατόρθωσαν να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα και να σώσουν από βέβαιο θάνατο την ομάδα, με μια απολύτως συντονισμένη επιχείρηση. Το σχέδιο των Αρχών λειτούργησε άψογα. Οι δύτες μπήκαν στο δύσβατο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ και κατάφεραν εντός 3 ημερών το ακατόρθωτο καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν γνώριζαν κολύμπι.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι μπήκαν στο σπήλαιο για πικ-νικ. Ωστόσο, ένας διασώστης δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ ότι τα παιδιά είχαν πάει στο σπήλαιο για κάποιου είδους «τελετή μύησης». Στόχος, όπως ανέφερε ο ίδιος διασώστης, ήταν να φτάσουν στο βάθος του τούνελ, να γράψουν τα ονόματά τους στο τοίχωμα του σπηλαίου και να επιστρέψουν. Ωστόσο μία ξαφνική νεροποντή ήταν αρκετή για να πλημμυρήσει και να φράξει την είσοδο.
Στην επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών, ένας 38χρονος Ταϊλανδός δύτης πέθανε στις 6 Ιουλίου όταν έχασε τις αισθήσεις του στη διάρκεια της αποστολής του, η οποία αφορούσε την τοποθέτηση δεξαμενών οξυγόνου μέσα στο σπήλαιο, μόλις δύο ημέρες πριν μεταφερθεί εκτός σπηλαίου η πρώτη ομάδα των παιδιών.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
28 Σεπτεμβρίου: Σεισμός 7,5 Ρίχτερ και τσουνάμι χτυπούν την Ινδονησία
Ακατάλληλα συστήματα προειδοποίησης, έλλειψη ενημέρωσης για το πώς να ενεργήσουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού και ένας στενός κόλπος που διοχέτευσε την καταστροφική ισχύ ενός τσουνάμι ύψους έως και επτά μέτρων προς τις ακτές: ο συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων έφερε την καταστροφή στην Ινδονησία.
Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,5 βαθμών, που σημειώθηκε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και το τσουνάμι που ακολούθησε, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 2.100 ανθρώπων στην πόλη Παλού και τα περίχωρά της, γεγονός που τον καθιστά τον καταστροφικότερο σεισμό του 2018 στον πλανήτη.
Στις 11 Οκτωβρίου του 2018 οι Αρχές της Ινδονησίας έδωσαν εντολή να τερματιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό περισσοτέρων αγνοουμένων παρά το γεγονός ότι έως κι εκείνη την ημέρα αγνοείτο η τύχη 1.309 ανθρώπων, οι οποίοι εικάζεται ότι βρίσκονταν θαμμένοι στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν. Από την καταστροφή περίπου 206.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και παραμένουν ακόμη και σήμερα διασκορπισμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στα κατεστραμμένα σπίτια τους.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
2 Οκτωβρίου: Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
Ακόμη και σήμερα ένα «πέπλο» μυστηρίου καλύπτει τα ακριβή γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία συγκλόνισε τον πλανήτη για τη σκληρότητα υπό την οποία τελέστηκε αλλά και τις απόπειρες συγκάλυψης της. Ο Κασόγκι ήταν Σαουδάραβας αντιφρονούντας, συγγραφέας και αρθρογράφος της Washington Post, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 από πράκτορες της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Κασόγκι είχε διαφύγει από τη Σαουδική Αραβία τον Σεπτέμβριο του 2017 καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τον κατηγορούσε ότι είχε γράψει άρθρα επικριτικά προς την κυβέρνηση. Πράγματι, ο Κασόγκι σε διάφορα άρθρα του σε εφημερίδες είχε επικρίνει έντονα τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον βασιλιά της χώρας Σαλμάν αλ Σαούντ, ενώ είχε επίσης αντιταχθεί στην στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.
Στις 2 Οκτωβρίου του 2018 ο Κασόγκι εισέρχεται στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να παραλάβει έγγραφο, απαραίτητο για τον επικείμενο, δεύτερο, γάμο του και αυτή θα είναι η τελευταία φορά που ο κόσμος θα τον δει ζωντανό. Εν μέσω ειδήσεων που υποστηρίζουν ότι ο Κασόγκι είχε δολοφονηθεί και το σώμα του διαμελισθεί, έπειτα από φριχτά βασανιστήρια, πραγματοποιείται επιθεώρηση του προξενείου από την τουρκική αστυνομία στις 15 Οκτωβρίου, χωρίς όμως να βρεθούν ίχνη του. Αρχικά, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε τον θάνατο του, υποστηρίζοντας ότι ο Κασόγκι είχε φύγει από το προξενείο ζωντανός, όμως στις 20 Οκτωβρίου αναγνώρισε ότι ο Κασόγκι πράγματι σκοτώθηκε στο προξενείο, ισχυριζόμενη ότι το θύμα είχε στραγγαλιστεί μέχρι θανάτου, έπειτα από μια λογομαχία που γρήγορα εξελίχθηκε σε πάλη. Ο ισχυρισμός αυτός αντικρούστηκε λίγες ημέρες μετά όταν, στις 25 Οκτωβρίου, ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη.
Στις 16 Νοεμβρίου του 2018, η Washington Post κατήγγειλε ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της CIA βασισμένο σε ηχογραφημένο υλικό που παραδόθηκε στους Αμερικανούς από τις τουρκικές αρχές, προκύπτει ότι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι δεν ήταν άλλος από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Στις 11 Δεκεμβρίου 2018 ο Τζαμάλ Κασόγκι ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time σε πρόσωπο της χρονιάς για το έργο του στη δημοσιογραφία, από κοινού με άλλους δημοσιογράφους που αντιμετώπισαν πολιτικές διώξεις για το επαγγελματικό τους έργο την χρονιά που πέρασε.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
8 Νοεμβρίου: H φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια
Τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ξέσπασμα της φονικότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Καλιφόρνιας, η οποία κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις επί τρεις ολόκληρες εβδομάδες και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τη μικρή πόλη Πάρανταϊς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία ήταν οι σοροί που εντοπίζονταν αποτελεί το γεγονός ότι έως τις αρχές Δεκεμβρίου ο αριθμός των νεκρών υπολογιζόταν σε 88, αλλά μειώθηκε σε 85, όταν έπειτα από εξετάσεις DNA διαπιστώθηκε ότι ανθρώπινα μέλη που είχαν εντοπιστεί σε τρία διαφορετικά σημεία, άνηκαν σε έναν μόνο νεκρό.
Η Camp Fire, η οποία εκδηλώθηκε την 8η Νοεμβρίου, κατέστρεψε σχεδόν 14.000 κατοικίες και έκαψε σχεδόν 620 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, μια περιοχή πενταπλάσια του Σαν Φρανσίσκο, εντός και γύρω από την πόλη Πάρανταϊς, μια κοινότητα 27.000 κατοίκων στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
17 Νοεμβρίου - Κίτρινα γιλέκα: Μια σύγχρονη γαλλική εξέγερση σε εξέλιξη
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» (gilets jaunes), ένα σύμβολο του οποίου η έμπνευση προήλθε από την υποχρέωση των Γάλλων αυτοκινητιστών να έχουν πάντα κίτρινο γιλέκο μαζί τους, ξεκίνησε αυθόρμητα από τα social media στις αρχές του Νοέμβρη του 2018 και «φούντωσε» χωρίς να καθοδηγείται από κόμματα και εργατικά συνδικάτα και έχει αναδείξει αρχηγούς.
Οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν αρχικά στην αύξηση της τιμής των καυσίμων λόγω της φορολογίας στην αμόλυβδη βενζίνη και το ντίζελ, γρήγορα όμως επεκτάθηκαν και σε αιτήματα που σχετίζονται με την αγοραστική δύναμη των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, αλλά και στην παραίτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρέθηκε αντιμέτωπος «με την πρώτη ύλη του λαϊκού θυμού».
Η πρώτη διαδήλωση ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη Γαλλία πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε Σάββατο. Τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου θύμιζαν Μάη του '68, όπως και η λαϊκή οργή για την άρνηση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, η οποία αντίθετα κατέβασε χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα», και τελικώς ανάγκασαν τον πρόεδρο Μακρόν, να ακυρώσει την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και να υποσχεθεί αύξηση μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως. Δεν κατάφερε όμως να πείσει τους διαδηλωτές οι οποίοι επιμένουν να ζητούν την παραίτηση του και τη λήψη μέτρων υπέρ της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και το άνοιγμα διαλόγου με τον γαλλικό λαό.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών που συνδέονται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία έχει φθάσει τους δέκα. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς διαδηλωτές έχουν πέσει θύματα τροχαίων κατά τη διάρκεια αποκλεισμών δρόμων και διοδίων. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγεται και μία 80χρονη η οποία τραυματίστηκε στο διαμέρισμά της από βομβίδα δακρυγόνου που εκτοξεύθηκε από τη γαλλική αστυνομία. Παράλληλα, οι τραυματίες ξεπερνούν συνολικά τους χίλιους, ενώ η γαλλική αστυνομία έχει μέχρι στιγμής συλλάβει περίπου 2.300 διαδηλωτές σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
Οι θάνατοι που συγκλόνισαν τον κόσμο το 2018
Χρονιά με πολλές απώλειες ήταν το 2018. Πολιτικοί, ηθοποιοί, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της μουσικής έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε.
14 Μαρτίου - Stephen Hawking
Ο σπουδαίος Bρετανός αστροφυσικός Stephen Hawking απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών στις 14 Μαρτίου.
«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος του οποίου η δουλειά και η κληρονομιά θα ζουν για πολλά χρόνια ακόμη. Το θάρρος και η επιμονή του με τη λαμπρότητα και το χιούμορ του ενέπνευσαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισαν μεταξύ άλλων τα παιδιά του.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
20 Απριλίου - dj Avicii
O 28χρονος Σουηδός παραγωγός και DJ Tim Bergling, γνωστός ως Avicii, βρέθηκε νεκρός στο Ομάν, στις 20 Απριλίου.
Ο μουσικός σούπερσταρ αυτοκτόνησε όπως επιβεβαίωσε σε ανακοίνωση η οικογένειά του, αποκαλύπτοντας ότι άφησε πίσω του σημείωμα αυτοκτονίας. Ο DJ, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του σε ένα θέρετρο στο Μουσκάτ του Ομάν, ήταν μια «εύθραυστη ψυχή» που «δεν μπορούσε να προχωρήσει στη ζωή πλέον», ανέφεραν οι συγγενείς του.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
8 Ιουνίου - Anthony Bourdain
Σοκ και θλίψη από το θάνατο του διάσημου σεφ, συγγραφέα και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών, Anthony Bourdain, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών στις 8 Ιουνίου.
Το άψυχο σώμα του βρήκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στη Γαλλία, ο στενός φίλος του, Γάλλος σεφ, Eric Ripert, με τον οποίο δούλευαν μαζί σε ένα από τα επόμενα επεισόδια της βραβευμένης σειράς Anthony Bourdain: Parts Unknown, του CNN.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
16 Αυγούστου - Aretha Franklin
Την τελευταία της πνοή άφησε στις 16 Αυγούστου η «βασίλισσα της σόουλ», Aretha Franklin, η οποία έχει ερμηνεύσει τεράστιες επιτυχίες. Η Αρίθα Φράνκλιν, κάτοχος 18 βραβείων Grammy, έχασε τη «μάχη» με το θάνατο, σε ηλικία 76 ετών. Η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί και οι δικοί της άνθρωποι είχαν ειδοποιηθεί από τους γιατρούς ότι θα «μπορούσε να "φύγει" ανά πάσα στιγμή» ενώ το βάρος της έχει πέσει στα 38,5 κιλά.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
6 Σεπτεμβρίου - Burt Reynolds
Ο ηθοποιός Burt Reynolds έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών στις 6 Σεπτεμβρίου.
Ο Burt Reynolds άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς σε νοσοκομείο της Φλόριντα. Τα τελευταία χρόνια ο ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
12 Νοεμβρίου - Stan Lee
Πέθανε τη Δευτέρα 12 Νοεβρίου, ο δημιουργός μερικών από τους δημοφιλέστερους σούπερ ήρωες όλων των εποχών και ιδρυτής της Marvel Comics, Stan Lee, σε ηλικία 95 ετών. Ο Lee απεβίωσε τη Δευτέρα το πρωί, τοπική ώρα, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
26 Νοεμβρίου - Bernardo Bertolucci
Ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του ιταλικού κινηματογράφου, ο Bernardo Bertolucci, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών στις 26 Νοεμβρίου. Έχει κερδίσει τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών, το 2011.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
1 Δεκεμβρίου - George H.W. Bush
Ο George H.W. Bush, ο 41ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος διαχειρίσθηκε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και απελευθέρωσε το Κουβέιτ από τον Σαντάμ Χουσέιν, πέθανε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 94 ετών, μερικούς μόνο μήνες μετά τη σύζυγό του Μπάρμπαρα, τη γυναίκα με την οποία παρέμεινε παντρεμένος επί 73 χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.