Πούτιν: Ο κόσμος υποτιμά τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου – Είστε σίγουροι ότι θέλετε κάτι τέτοιο;
«Αυτή τη στιγμή σκέφθηκα ότι κάπως ο κίνδυνος μιας παρόμοιας εξέλιξης, κάπως αποσοβείται, απομακρύνεται» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη «φαίνεται αδύνατη» είτε ακόμη και «σαν κάτι όχι και τόσο σημαντικό», ευχόμενος να μη γίνει κάτι τέτοιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της ανθρωπότητα και ολόκληρου του πλανήτη, επισημαίνοντας ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα.
Παράλληλα όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανθρωπότητα διαθέτει την κοινή λογική και το αίσθημα αυτοσυντήρησης ώστε να μην επιτρέψει έναν παγκόσμιο πόλεμο. Παράλληλα τονίζοντας ότι υπάρχει τάση να υποτιμάται η χρήση των πυρηνικών όπλων, επεσήμανε ότι μια τέτοια υποτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή.
«Υπάρχει η τάση να υποτιμώνται τα όρια χρήσης τους (των πυρηνικών όπλων-σ.σ), δηλαδή υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθούν μικρής ισχύος πυρηνικές βόμβες, οι οποίες δεν προορίζονται για παγκόσμια χρήση, αλλά σε τακτικό πόλεμο, και πολλοί αναλυτές στην Δύση διατυπώνουν τέτοιες ιδέες, που λένε ότι δεν είναι και τίποτα φοβερό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο Πούτιν επισημαίνοντας «ότι αυτή η υποτίμηση του ορίου μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια καταστροφή.
Ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να εμπλακεί σε έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών, αλλά αυτό που επιδιώκει είναι να υπάρχει ισορροπία δυνάμεων. Παράλληλα επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχουν ιδιαιτερότητες και κίνδυνοι. «Σε τι συνίστανται; Στην ουσία παρατηρούμε σήμερα την κατάρρευση του διεθνούς συστήματος περιορισμού των εξοπλισμών, του ανταγωνισμού των εξοπλισμών» είπε ο Ρώσος πρόεδρος , υπενθυμίζοντας ότι αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την Συνθήκη για την αντιπυραυλική άμυνα, η οποία υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η Ρωσία ήταν αναγκασμένη να δημιουργήσει νέα οπλικά συστήματα για να υπερβεί τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ρώσος πρόεδρος προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποχωρήσουν και από την Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (INF). Δεδομένης αυτής της προοπτικής είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε που θα οδηγηθούμε περαιτέρω, δήλωσε, διερωτώμενος: «Αν αυτοί οι πύραυλοι εμφανιστούν στην Ευρώπη, τι πρέπει να κάνουνε; Φυσικά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την δική μας ασφάλεια με κάποιες πρωτοβουλίες, και ας μη μας λένε μετά ότι προσπαθούμε να αποκτήσουμε κάποια υπεροχή».