Eπαναπατρίστηκαν στη Ρωσία 30 παιδιά γυναικών που βρίσκονται στις ιρακινές φυλακές

Τριάντα παιδιά με ρωσική υπηκοότητα, οι μητέρες των οποίων είναι φυλακισμένες στο Ιράκ διότι κρίθηκαν ένοχες της κατηγορίας ότι ανήκαν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αφίχθησαν την Κυριακή (30/12) στη Μόσχα από τη Βαγδάτη, πριν οδηγηθούν σε μοσχοβίτικο νοσοκομείο, γνωστοποίησαν οι ρωσικές αρχές.

Eπαναπατρίστηκαν στη Ρωσία 30 παιδιά γυναικών που βρίσκονται στις ιρακινές φυλακές
3'

Ένα «αεροσκάφος του ρωσικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων προσγειώθηκε (...). Πραγματοποίησε ειδική πτήση από τη Βαγδάτη με τριάντα παιδιά ρωσικής εθνικότητας», ανέφερε ο Τσετσένος πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Telegram, διευκρινίζοντας πως το αεροσκάφος αφίχθη στο διεθνές αεροδρόμιο Ζουκόφσκι, στην περιφέρεια της Μόσχας.

Οι πατέρες των παιδιών αυτών, μικρών αγοριών και κοριτσιών ηλικίας τριών ως δέκα ετών, σκοτώθηκαν τα τρία χρόνια της σύγκρουσης ανάμεσα στην τζιχαντιστική οργάνωση και τα ιρακινά στρατεύματα, τα οποία στα τέλη του 2017 κατάφεραν να εκδιώξουν το ΙΚ από όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, είχε διευκρινίσει λίγο πριν από την αναχώρησή τους ρωσική διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με τον Τσετσένο πρόεδρο, πρόκειται για την «απόδειξη της επίτευξης της αποστολής που είχε διατάξει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να σωθούν οι γυναίκες και τα παιδιά (σ.σ. ρωσικής εθνικότητας) που βρίσκονται στη Συρία και στο Ιράκ».

«Εάν δεν τα ξαναφέρναμε στην πατρίδα, θα γίνονταν στόχος ξένων ειδικών υπηρεσιών», συνέχισε ο Καντίροφ στην ανάρτησή του στο Telegram.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τα παιδιά οδηγήθηκαν μετά την άφιξή τους σε νοσοκομείο στο κέντρο της Μόσχας όπου θα υποβληθούν σε «πλήρεις εξετάσεις».

Στον ρωσικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, ο Καντίροφ μεταφόρτωσε βίντεο που εικονίζει την αναχώρησή τους από τη Βαγδάτη, εξηγώντας πως 24 από τα παιδιά κατάγονται από το Νταγκεστάν και τρία από την Τσετσενία.

Την Κυριακή, ο ιρακινός πρόεδρος Άντελ Άμπντελ Μάχντι έκανε δεκτή την ειδική απεσταλμένη του Ρώσου προέδρου για τα δικαιώματα των παιδιών, την Άννα Κουζνέτσοβα, τονίζοντας ότι πρέπει να «γίνεται διάκριση ανάμεσα στα ανθρωπιστικά ζητήματα και στα εγκλήματα των τρομοκρατών».

«Αυτά τα παιδιά είναι επίσης θύματα», πρόσθεσε ο ιρακινός πρόεδρος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, στο οποίο δεν γίνεται καμιά αναφορά στον επαναπατρισμό τους.

Τον Νοέμβριο, μια σύμβουλος του Καντίροφ, του αυταρχικού ηγέτη της μικρής ρωσικής δημοκρατίας, η Χέντα Σαράτοβα, είχε καταγγείλει ότι η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δεν επιτρέπει να επαναπατριστούν στην Τσετσενία χήρες και ορφανά μαχητών του ΙΚ ρωσικής εθνικότητας.

Σύμφωνα με την ίδια, «περίπου 2.000» γυναικόπαιδα βρίσκονται πάντα στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία, ενώ περίπου εκατό παιδιά και γυναίκες -- στην πλειονότητά τους από ρωσικές δημοκρατίες του Καυκάσου -- έχουν επιστρέψει και ζουν σήμερα στη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης Τύπου του εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό των παιδιών αυτών, το οποίο θα συνεχιστεί.

Πάνω από 4.500 Ρώσοι πολίτες ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν «στο πλευρό των τρομοκρατών», είχε ανακοινώσει πριν από περίπου έναν χρόνο η FSB.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου εκατό ξένοι, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράκ, και περίπου άλλοι τόσοι να εκτίσουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, αφού κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα του ΙΚ ή διότι ανήκαν στις τάξεις της οργάνωσης. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που καταδικάστηκαν στο Ιράκ είναι Τούρκοι ή υπήκοοι ασιατικών κρατών, άλλοτε δημοκρατιών της ΕΣΣΔ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή