Αίγυπτος: Τρεις νεκροί σε νέες βιαιότητες
Γιατρός στο νοσοκομείο εκστρατείας που έχει εγκατασταθεί στο τέμενος Όμαρ Μάκραμ στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, Σάντι αλ-Νάγκαρ δήλωσε πως «επρόκειτο σίγουρα για πραγματικές σφαίρες, όμως δεν μπόρεσα να τους εξετάσω πριν σταλούν σε νοσοκομεία. Το κεφάλι του ενός είχε συνθλιβεί.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου Αμρ Χέλμι διέψευσε σήμερα πληροφορίες ότι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αέριο νεύρων εναντίον των διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ.
«Το παραϊατρικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας που εργάζεται στην Ταχρίρ εκτέθηκε επίσης στο αέριο και δεν εμφάνισε ασυνήθιστα συμπτώματα», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος έκανε μια περιοδεία στην πλατεία.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως έφτιαξε μια επιτροπή για να εξετάσει δείγματα του αερίου που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των διαδηλωτών.
Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε εξάλλου σήμερα να πραγματοποιηθεί μια έρευνα "ταχεία, αμερόληπτη και ανεξάρτητη" για τους φόνους διαδηλωτών στην Αίγυπτο.
ο ΟΗΕ ζητεί «αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα»
«Ζητώ επίμονα από τις αιγυπτιακές αρχές να βάλουν τέλος στη χρήση της προδήλως υπερβολικής βίας εναντίον των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ και αλλού στη χώρα», δήλωσε η Πιλάι. "Θα πρέπει να διεξαχθεί εκεί μια ταχεία, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα", πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει πως «πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι γι' αυτές τις καταχρήσεις θα λογοδοτήσουν». Η υπεύθυνη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογραμμίζει επίσης πως «πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν αυθαιρέτως».
«Ορισμένες από τις εικόνες της Ταχρίρ, μεταξύ των οποίων αυτές του βάναυσου ξυλοδαρμού διαδηλωτών (...), σοκάρουν βαθιά, όπως και οι πληροφορίες που αναφέρονται σε άοπλους διαδηλωτές οι οποίοι δέχθηκαν μια σφαίρα στο κεφάλι».
Ο απολογισμός των πρόσφατων συγκρούσεων, που ξέσπασαν το Σάββατο, μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας σε όλη την Αίγυπτο, είναι περισσότεροι από 30 νεκροί, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.
Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης που είχε διοριστεί από το στρατό.
«Οι ενέργειες των στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας, αντί να βελτιώσουν την ασφάλεια και να βοηθήσουν την Αίγυπτο στη δύσκολη μετάβασή της προς τη δημοκρατία, για μια ακόμη φορά επιδείνωσαν την κατάσταση, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων να βγαίνει στους δρόμους για να ζητήσει τα δικαιώματά του», εκτιμά η Πιλάι.