Κραυγή αγωνίας: «Θέλω να αποποιηθώ το Ισλάμ – Σαουδάραβες πράκτορες θέλουν να με σκοτώσουν»
«Εάν δεν θέλει να φύγει, δεν θα σταλεί πίσω δια της βίας», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της αστυνομίας της Ταϊλάνδης Σουραχάτ Χακπάρν, προσθέτοντας ότι η νεαρή θα συναντηθεί εντός της ημέρας, όπως ζητά, με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ταϊλανδή δικηγόρος κατέθεσε, ματαίως, προσφυγή κατά της απέλασης της νεαρής από την Σαουδική Αραβία που δηλώνει ότι στην χώρα της απειλείται η ζωή της και κρατείται σε ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.
Η δικηγόρος Ναντασίρι Μπέργκμαν, ειδικευμένη στις υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσε την προσφυγή της ενώπιον δικαστηρίου της Μπανγκόκ. «Την απέρριψαν», δήλωσε καθώς ετοιμαζόταν να επισκεφθεί την 18χρονη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο αεροδρόμιο.
Η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν έχει υποστεί σωματική και ψυχική κακοποίηση από τη οικογένειά της και φοβάται για την ζωή της εάν επιστρέψει στην χώρα της.
Επρόκειτο να σταλεί πίσω στην Σαουδική Αραβία με πτήση προς το Κουβέιτ που απογειώθηκε από την Μπανγκόκ τα ξημερώματα. «Αλλά τελικά η πτήση αναχώρησε χωρίς αυτήν, διότι είχε οχυρωθεί στο δωμάτιό της στο ξενοδοχείο του αεροδρομίου», δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch στην Ασία.
Η υπόθεση της νεαρής παίρνει ειδικές διαστάσεις μετά την πρόσφατη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και έκκληση έχει αναρτηθεί από την Change.org για την υπόθεση.
«Καλώ όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ζώνη τράνζιτ στην Μπανγκόκ να διαδηλώσουν κατά της απέλασής μου», έγραφε στο Twitter η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν. «Δεν θα φύγω από το δωμάτιό μου να δεν συναντήσω (εκπρόσωπο) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».
Η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Μπανγκόκ καταβάλλει προσπάθειες να συναντηθεί με την νεαρή, αλλά οι αρχές της Ταϊλάνδης δεν έχουν δώσει προς το παρόν άδεια.
Κομμένα μαλλιά, γάμος δια της βίας
Η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν κατήγγειλε ότι συνελήφθη από Σαουδάραβες και Κουβετιανούς πράκτορες κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, προσθέτοντας ότι το διαβατήριό της κατασχέθηκε.
Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε την παρουσία εκπροσώπου της στον χώρο του αεροδρομίου και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την οικογένεια της νεαρής γυναίκας.
Η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν κατηγορεί την οικογένειά της ότι την κράτησε κλεισμένη σε δωμάτιο για έξι μήνες απλώς και μόνο διότι έκοψε τα μαλλιά της.
Οι υπηρεσίες μετανάστευσης της Ταϊλάνδης δηλώνουν από την πλευρά τους ότι διέφυγε για να γλυτώσει έναν δια της βίας γάμο.
Φοβάται ότι με την επιστροφή της στην Σαουδική Αραβία θα φυλακισθεί.
«Είμαι 100% βέβαιη ότι η οικογένειά μου θα με σκοτώσει μόλις βγω από την φυλακή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Δήλωσε επίσης ότι θέλει να αποποιηθεί το Ισλάμ. «Εάν αναγκασθεί να επιστρέψει στην χώρα της, οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές», τόνισε ο Φιλ Ρόμπερτσον, προσθέτοντας ότι η νεαρή μετατρέπεται σε σύμβολο αντίστασης.
Η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν δήλωσε ότι επρόκειτο να ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία για την οποία διαθέτει βίζα. Η πρεσβεία της Αυστραλίας δεν ήταν διαθέσιμη για να απαντήσει στις ερωτήσεις του AFP,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τον Απρίλιο 2017, η τύχη μίας άλλης νεαρής γυναίκας από τη Σαουδική Αραβία, της 24χρονης Ντίνα Αλι Λάσλουμ είχε προκαλέσει την ανησυχία της Human Rights Watch. Η γυναίκα συνελήφθη στις Φιλιππίνες καθ΄οδόν προς το Σίδνεϊ. Κι’ εκείνη προσπαθούσε να ξεφύγει από αναγκαστικό γάμο.
Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Μανίλα είχε παρουσιάσει το γεγονός ως οικογενειακή υπόθεση, βεβαιώνοντας ότι η νεαρή γυναίκα «επέστρεψε στη οικογένειά της».
Μία γυναίκα που κατηγορείται για έγκλημα «ηθικής» στην Σαουδική Αραβία μπορεί να τιμωρηθεί άγρια από την οικογένειά της, μέχρι και να δολοφονηθεί, γεγονός που σε εκείνη την χώρα ονομάζεται «έγκλημα τιμής».