Έκκληση από ΟΗΕ: Δώστε στη 18χρονη άσυλο – Κινδυνεύει η ζωή της
Η UNHCR θεωρεί ότι η νεαρή είναι πράγματι πρόσφυγας και ζήτησε από τις αρχές της Αυστραλίας να της χορηγήσει άσυλο, πράγμα που η κυβέρνηση της χώρας θα εξετάσει, κατά την ίδια πηγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Αρμοστεία «διαβίβασε τον φάκελο» της Κούνουν στην Αυστραλία ώστε οι αρχές της χώρας να «εξετάσουν εάν μπορεί να της χορηγηθεί άσυλο», πρόσθεσε το υπουργείο.
Κομμένα μαλλιά, γάμος δια της βίας
Η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν κατήγγειλε ότι συνελήφθη από Σαουδάραβες και Κουβετιανούς πράκτορες κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, προσθέτοντας ότι το διαβατήριό της κατασχέθηκε.
Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε την παρουσία εκπροσώπου της στον χώρο του αεροδρομίου και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την οικογένεια της νεαρής γυναίκας.
Η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν κατηγορεί την οικογένειά της ότι την κράτησε κλεισμένη σε δωμάτιο για έξι μήνες απλώς και μόνο διότι έκοψε τα μαλλιά της.
Οι υπηρεσίες μετανάστευσης της Ταϊλάνδης δηλώνουν από την πλευρά τους ότι διέφυγε για να γλυτώσει έναν δια της βίας γάμο.
Φοβάται ότι με την επιστροφή της στην Σαουδική Αραβία θα φυλακισθεί.
«Είμαι 100% βέβαιη ότι η οικογένειά μου θα με σκοτώσει μόλις βγω από την φυλακή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Δήλωσε επίσης ότι θέλει να αποποιηθεί το Ισλάμ. «Εάν αναγκασθεί να επιστρέψει στην χώρα της, οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές», τόνισε ο Φιλ Ρόμπερτσον, προσθέτοντας ότι η νεαρή μετατρέπεται σε σύμβολο αντίστασης.
Η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ-Κούνουν δήλωσε ότι επρόκειτο να ζητήσει άσυλο στην Αυστραλία για την οποία διαθέτει βίζα. Η πρεσβεία της Αυστραλίας δεν ήταν διαθέσιμη για να απαντήσει στις ερωτήσεις του AFP,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τον Απρίλιο 2017, η τύχη μίας άλλης νεαρής γυναίκας από τη Σαουδική Αραβία, της 24χρονης Ντίνα Αλι Λάσλουμ είχε προκαλέσει την ανησυχία της Human Rights Watch. Η γυναίκα συνελήφθη στις Φιλιππίνες καθ΄οδόν προς το Σίδνεϊ. Κι’ εκείνη προσπαθούσε να ξεφύγει από αναγκαστικό γάμο.
Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Μανίλα είχε παρουσιάσει το γεγονός ως οικογενειακή υπόθεση, βεβαιώνοντας ότι η νεαρή γυναίκα «επέστρεψε στη οικογένειά της».
Μία γυναίκα που κατηγορείται για έγκλημα «ηθικής» στην Σαουδική Αραβία μπορεί να τιμωρηθεί άγρια από την οικογένειά της, μέχρι και να δολοφονηθεί, γεγονός που στην εν λόγω χώρα ονομάζεται «έγκλημα τιμής».