«Φωτιά» στη Μεσόγειο βάζει η Τουρκία: Στέλνει το γεωτρύπανο δυτικά της Κύπρου

Δυτικά της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της Τουρκίαςθα ξεκινήσει γεώτρηση το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η χώρα του, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,προσθέτοντας ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εντολή όλοι να κάνουν ό,τι τους αναλογεί. Για το θέμα της εξόρυξης του κυπριακού φυσικού αερίου ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες συνεργασίας μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς όπως είναι μέσω ΕΕ ή μέσω εταιρειών. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το αίτημα της Τουρκίας είναι, χωρίς να υπάρξει ένταση, να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη στην Άγκυρα την περασμένη Δευτέρα αφήνοντας να νοηθεί ότι συζήτησαν το θέμα του φυσικού αερίου.
3'

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι το γεωτρύπανο Πορθητής της Τουρκίας έχει ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο Αλάνια -1. «Για το δεύτερο γεωτρύπανο μας που θα έρθει θα ξεκινήσει γεώτρηση στην δική μας ΑΟΖ η οποία είναι ταυτόχρονα και δυτικά της Κύπρου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συζητήθηκε και εκεί με εντολή του Προέδρου μας όλοι κάνουν τώρα αυτό που τους αναλογεί», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τί συζήτησαν. «Αυτό που εμείς είπαμε από την αρχή τί είναι; Τις προάλλες ήρθε και ο Ε/Κ Επίτροπος Στυλιανίδης στην Τουρκία. Λέγεται ότι γύρω από το νησί υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι σωστό. Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα; Ναι, έχει. Και η Ε/κ πλευρά το λέει. Τώρα η επιθυμία μας είναι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του Τ/κ λαού. Τώρα αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, λένε. Γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε; Θα το κάνουμε όταν αρχίσουμε να πουλάμε το φυσικό αέριο, λένε. Αν θα το κάνεις τότε, γιατί δεν το κάνεις τώρα; Τώρα υπάρχει πίεση της κοινής γνώμης λένε. Αν υπάρχει τώρα πίεση της κοινής γνώμης θα υπάρχει και τότε. Μπορεί να σημαίνει αυτό αναγνώριση της ‘τδβκ’; Εμείς λέμε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες. Μπορεί να γίνει μέσω της ΕΕ. Μέσω εταιρειών μπορεί να γίνει. Αν δεν θα γίνει μεταξύ κρατών να γίνει μέσω εταιρειών. Το δικό μας αίτημα είναι πολύ νόμιμο, είναι ένα αίτημα που δεν θα φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ και χωρίς να υπάρξει ένταση να εξορυχθεί το φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, ό,τι υπάρχει», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι όλοι έχουν μια κοινή άποψη. «Συζητούν και άλλα πράγματα αλλά για να θολώσουν τα νερά. Αν δεν πάει μέσω της Τουρκίας δεν θα είναι πραγματοποιήσιμο και δεν θα έχει νόημα να εξορυχτούν. Επομένως ελάτε τότε με αυτή την συναντίληψη, όλοι μαζί, ο Τ/κ λαός, η Ε/κ πλευρά, όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να πάει μέσω Τουρκίας. Όλοι να κερδίσουν και το νησί Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρήνης και γαλήνης. Φυσικά τώρα για την λύση μέχρι τον Μάιο δεν είναι δυνατόν να γίνει τίποτα αλλά συνεχίζουμε τις ανεπίσημες επαφές μας. Τι κακό υπάρχει σε αυτό που ζητάμε; Αλλά το πρόβλημα είναι άλλο. Αλλά εμείς δεν το επιτρέπουμε αυτό. Εμείς θα ξεκινήσουμε τη γεώτρηση μας και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Τ/κ λαού και της Τουρκίας. Αυτό είναι δικαίωμά μας», ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση αν θα γίνει ναυτική βάση στα κατεχόμενα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Τουρκία έχει μια στάση: Θα προστατεύει πάντοτε τα δικαιώματα του Τ/κ λαού». «Από αυτή την άποψη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι πρέπει να εγκαταλείψουν ή εάν είναι όνειρο να ξυπνήσουν από τις απόψεις για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις. Δεν το λέμε για να τους κοροϊδέψουμε ή να τους προσβάλουμε αλλά να δουν ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν θα αλλάξει και ανάλογα να γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Ασφαλώς σχετικά με τις βάσεις και το στρατό στην ‘τδβκ’ το Υπουργείο Άμυνάς μας, το Γενικό Επιτελείο μας, ναυτικές μας δυνάμεις, οι αεροπορικές μας δυνάμεις εργάζονται όλες μαζί», ανέφερε.