Υπόθεση Κασόγκι: «Ο πρίγκιπας ήθελε να τον τελειώσει με μία σφαίρα»
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε απειλήσει το 2017 πως θα έφθανε ως το να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα» εναντίον του Τζαμάλ Κασόγκι εάν ο δημοσιογράφος δεν έπαυε να επικρίνει το σουνιτικό βασίλειο, αποκάλυψε την Πέμπτη η εφημερίδα The New York Times.
Τη 2α Οκτωβρίου 2018, ο Κασόγκι -δημοσιογράφος με πηγές στο παλάτι, άλλοτε σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας, που είχε μετατραπεί σε επικριτή αρκετών αποφάσεων του Ριάντ τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόταν κυρίως με την εφημερίδα The Washington Post και ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ- δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη από Σαουδάραβες πράκτορες, που μετέβησαν στην Τουρκία για τον σκοπό αυτό.
Ο φόνος του βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε σοβαρή διπλωματική κρίση και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, που Αμερικανοί αξιωματούχοι και κοινοβουλευτικοί χαρακτηρίζουν τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το παλάτι απεναντίας επιρρίπτει την ευθύνη για τον φόνο του Κασόγκι σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών.
Οι Times της Νέας Υόρκης επικαλούνται αξιωματούχους -νυν και πρώην- που κάνουν λόγο για εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τις οποίες ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε εκστομίσει αυτή την απειλή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του, τον Τούρκι Αλ Νταχίλ.
Η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, που περνούν από κόσκινο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τα μηνύματα κειμένου που έκανε ή έστειλε ο πρίγκιπας τα τελευταία χρόνια, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.
Στη συγκεκριμένη συνδιάλεξη, ο πρίγκιπας είχε πει πως εάν ο Τζαμάλ Κασόγκι δεν επέστρεφε στη Σαουδική Αραβία οικειοθελώς, τότε αυτό έπρεπε να γίνει διά της βίας, και ότι αν δεν έφερνε αποτέλεσμα τίποτε, ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει «μια σφαίρα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποχρεούται να ενημερώσει ως σήμερα το αργότερο το αμερικανικό Κογκρέσο για το ποιον θεωρεί υπεύθυνο για το φόνο του Κασόγκι. Μια ομάδα αμερικανών γερουσιαστών, Ρεπουμπλικάνων και Γερουσιαστών, ενεργοποίησαν επί τούτου τις διατάξεις νόμου που υποχρεώνει τον ένοικο του Λευκού Οίκου να ενημερώσει μέσα σε 120 ημέρες ποιους ξένους υπηκόους θεωρεί υπεύθυνους για τη δολοφονία.
Ερωτηθείς για αυτή την υποχρέωση της αμερικανικής προεδρίας, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Ρόμπερτ Παλαντίνο απλά υπενθύμισε την Πέμπτη πως η Ουάσινγκτον ήδη επέβαλε κυρώσεις από τα μέσα του Νοεμβρίου σε 17 Σαουδάραβες. «Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω σήμερα», περιορίστηκε να πει.
Η Άγκυρα καταγγέλλει την έλλειψη διαφάνειας από μέρους της Σαουδικής Αραβίας
Η «πλήρης έλλειψη διαφάνειας» από τους Σαουδάραβες αξιωματούχους που ερευνούν τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πλήττει την αξιοπιστία τους, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Φαρετίν Αλτούν δήλωσε μιλώντας στο Reuters ότι οι απανωτές «ψεύτικες διαψεύσεις» των Σαουδαράβων αξιωματούχων προκαλούν αβεβαιότητα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας.
«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι σαουδαραβικές Αρχές έχουν υπάρξει κάτι λιγότερο από ειλικρινείς στις συνομιλίες τους με τους Τούρκους ομολόγους και τη διεθνή κοινότητα», επεσήμανε ο Αλτούν σε γραπτή του δήλωση προς το Reuters.
«Οι σαουδαραβικές Αρχές πρέπει να εκδώσουν τους δολοφόνους του Κασόγκι στην Τουρκία, όπου διέπραξαν έναν προμελετημένο φόνο, ως απόδειξη ότι είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Το Ριάντ έχει αρνηθεί στο παρελθόν το αίτημα της Άγκυρας να εκδώσει τους 11 υπόπτους, πέντε εκ των οποίων κινδυνεύουν να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών στη Σαουδική Αραβία.
Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ αναφορικά με τον φόνο του Κασόγκι, το οποίο ανέφερε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ένα βίαιο έγκλημα «που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε» από Σαουδάραβες αξιωματούχους, ενώ πρόσθετε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν «υπονομεύσει σοβαρά» και καθυστερήσει την έρευνα της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως η δολοφονία Κασόγκι διατάχθηκε από τα υψηλότερα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης, όμως το Ριάντ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ο πρίγκιπας διάδοχος.
Ο Αλτούν επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα της Τουρκίας για τη δολοφονία συμφωνούν με αυτά της Καλαμάρ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί στην έρευνα της υπόθεσης από τον ΟΗΕ.
«Ο κόσμος παρακολουθεί. Η Τουρκία μαζί με όλες τις χώρες που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ελευθερία επιζητεί τη δικαιοσύνη και την αλήθεια», υπογράμμισε ο Αλτούν.