Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου, αφού έχασε την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στην ισπανική βουλή.
«Ανάμεσα στο να μην κάνουμε τίποτε και να συνεχίσουμε χωρίς προϋπολογισμό και στο να δώσουμε τον λόγο στους Ισπανούς, επιλέγω το δεύτερο. Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει να προχωρεί, να προοδεύει με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
«Πρότεινα την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 28η Απριλίου», είπε.
Επικεφαλής της πλέον μειοψηφικής κυβέρνησης στην ιστορία της Ισπανίας, ο Σάντσεθ δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την εύθραυστη πλειοψηφία που είχε διαμορφωθεί με τους σοσιαλιστές, την ριζοσπαστική αριστερά, τους καταλανούς αυτονομιστές και του βάσκους εθνικιστές, πλειοψηφία που του επέτρεψε να ανατρέψει την κυβέρνηση του προκατόχου του Μαριάνο Ραχόι την 1η Ιουνίου.
Οι καταλανοί αυτονομιστές, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που έφερε στην εξουσία τον Πέδρο Σάντσεθ, απέρριψαν την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο μαζί με την ισπανική δεξιά τον προϋπολογισμό του, μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.
Ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αυτονομιστές διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Καταλανοί συνεχίζουν να ζητούν δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, πράγμα που δεν είναι αποδεκτό από την Μαδρίτη.
Προεκλογική εκστρατεία
Ενώπιον του Τύπου, ο Iσπανός πρωθυπουργός υιοθέτησε ύφος προεκλογικής εκστρατείας, κατηγορώντας την δεξιά και τους αυτονομιστές ότι μπλόκαραν «τον πλέον κοινωνικό προϋπολογισμό της δεκαετίας για την χώρα μας» έπειτα από «επτά χρόνια κοινωνικών αδικιών και λιτότητας».
Η κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών στην ιστορία της Ισπανίας, είχε προετοιμάσει ήδη από χθες το έδαφος για την σημερινή εξέλιξη διαβιβάζοντας στον Τύπο έγγραφο με ένα ενθουσιώδη απολογισμό της σύντομης θητείας της κυβέρνησης: αύξηση κατά 22% του κατώτατου μισθού, χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια στις Πολιτικές Επιστήμες Μπέρτα Μπαρμπέτ, ο Σάντσεθ θεωρεί ότι προκηρύσσοντας γρήγορα εκλογές, θα μπορέσει να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της τιμωρητικής ψήφου, αφήνοντας στην δεξιά ελάχιστο χρόνο για να συντονισθεί.
Διότι ο Πέδρο Σάντσεθ δέχεται μετωπική επίθεση για την καταλανική κρίση από το Λαϊκό Κόμμα (PP), τους Ciudadanos και το ακροδεξιό κόμμα Vox, που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή μεγάλη διαδήλωση για να ζητήσουν εκλογές.
Και «με την πάροδο του χρόνου, αυτή η απειλή (της δεξιάς και της άκρας δεξιάς) θα μεγαλώνει», εξηγεί η Μπέρτα Μπαρμπέτ.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, PP, Ciudadanos και Vox θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο, όπως έκαναν τον Ιανουάριο στην Ανδαλουσία για να εκθρονίσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα από το ιστορικό του προπύργιο.
Η προκήρυξη εκλογών «αντιπροσωπεύει το τέλος μίας ιδιόμορφης και ταραχώδους κοινοβουλευτικής περιόδου που άρχισε το 2016», δηλώνει στο AFP η Παλόμα Ρομάν πολιτική επιστήμονας του πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης.
Διότι, μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια ο δικομματισμός διαλύθηκε, η Καταλονία προσπάθησε να αποσχισθεί, ένας πρωθυπουργός, ο Μαριάνο Ραχόι, ανατράπηκε για πρώτη φορά εδώ και σαράντα χρόνια από τον Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο ηττημένο στις κάλπες.
Και οι εκλογές είναι πιθανόν να μην επιλύσουν τίποτε
Με την εμφάνιση του Vox η ισπανική βουλή μπορεί να σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ αριθμού κομμάτων με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Οι αυτονομιστές, που διατηρούν την εξουσία στην Καταλονία, εξοργισμένοι από την δίκη της Μαδρίτης, θα είναι ελάχιστα πρόθυμοι να διαπραγματευθούν.
Σύμφωνα με τον Στίβεν Τρίπστιν, αναλυτή της ING, μία πλειοψηφία Ciudadanos-PP-Vox κινδυνεύει να αυξήσει την ένταση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Καταλονία. Και αν οι ψήφοι των βάσκων εθνικιστών ή των καταλανών αυτονομιστών είναι αναγκαίες για την διακυβέρνηση, τότε προαναγγέλλεται νέο «πολιτικό αδιέξοδο».