Επέζησε από το Τσέρνομπιλ, δεν άντεξε την αστυνομία

Η καρδιά ενός διαδηλωτή από τους τριάντα που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας στην πόλη Ντόνετσκ της Ουκρανία, δεν άντεξε την επιχείρηση της αστυνομίας, που διάλυσε τη σκηνή τους.
1'

Οι διαδηλωτές ήταν όλοι επιζήσαντες της πυρηνικής καταστροφής στο Τσέρνομπιλ. Για τη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της καταστροφής το 1986 λάμβαναν από το κράτος ειδικές συντάξεις.

Από τις 14 Νοεμβρίου διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους. Με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, οι υπάλληλοι του υπουργείου εκτάκτων καταστάσεων είχαν προμηθεύσει τους διαδηλωτές με μία τεράστια θερμαινόμενη σκηνή για να μπορούν να κοιμούνται τα βράδια μέχρι να λυθεί το ζήτημά τους.

Ωστόσο, ύστερα από την απόφαση δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την διαμαρτυρία την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην κεντρική σκηνή το βράδυ της Κυριακής.

Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τη γεννήτρια ρεύματος και μία σόμπα και έκοψαν την ηλεκτροδότηση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των διαδηλωτών, Νικολάι Γκοντσάροφ.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, ο 70χρονος Γενάντι Κονοπλίοφ αισθάνθηκε άσχημα και εξέπνευσε μέσα στο ασθενοφόρο, είπε ο Γκοντσάροφ.

Το περιστατικό αποτελεί προσωπικό πλήγμα για τον Ουκρανό πρόεδρο, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το Ντόνετσκ είναι η γενέτειρά του και κατά παράδοση στηρίζει τον ίδιο και το Κόμμα των Περιφερειών.

Οι επιζήσαντες του Τσέρνομπιλ με έντονη δράση στην αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την πυρηνική καταστροφή, οι οποίοι απομακρύνθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους από την περιοχή πριν από 25 χρόνια, έχουν σχηματίσει μία ισχυρή ομάδα δράσης κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης και πραγματοποιούν συχνά διαμαρτυρίες μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, στην πρωτεύουσα Κίεβο.