Τραγωδία στην Ινδονησία: Έξι νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από κατάρρευση σε χρυσωρυχείο

Οι πιθανότητες να βρεθούν κι άλλοι επιζώντες μειώνονται όσο περνούν οι ώρες
Πολλές δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται πως παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι
AP Photo
2'

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά την κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές, καθώς σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την απελπισμένη αναζήτηση για επιζώντες.

Δεκαεννέα χρυσωρύχοι διασώθηκαν αφότου σημειώθηκε το δυστύχημα. Μέλη σωστικών συνεργείων κατάφεραν να επικοινωνήσουν με ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

Όμως οι πιθανότητες να βρεθούν κι άλλοι επιζώντες μειώνονται όσο περνούν οι ώρες και οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στο χρυσωρυχείο, στο βόρειο τμήμα της αρχιπελάγους της Κελέβης, περιπλέκονται εξαιτίας του δύσβατου εδάφους και της αστάθειας της γης.

Γιατροί εξέταζαν το ενδεχόμενο ακόμη και να ακρωτηριάσουν το πόδι ενός χρυσωρύχου που είχε παγιδευτεί κάτω από έναν τεράστιο βράχο, καθώς δεν φαινόταν να μπορεί να απεγκλωβιστεί χωρίς αυτή την επέμβαση.

Αξιωματούχος του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών έκανε λόγο για μια «μάχη με τον χρόνο» και προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων ενέχουν «μεγάλο κίνδυνο».

Η υπηρεσία ενημερώθηκε ότι «τουλάχιστον τρεις άνθρωποι καλούν σε βοήθεια, και ελπίζουμε να τους ανασύρουμε από τα ερείπια» του χρυσωρυχείου. «Προσπαθούμε να τους δώσουμε νερό και τροφή».

Είναι διαθέσιμα βαριά μηχανήματα εκσκαφής, αλλά τα σωστικά συνεργεία δεν χρησιμοποιούν προς το παρόν παρά μόνο φτυάρια, λόγω του φόβου ότι θα καταρρεύσουν μεγαλύτερα συντρίμμια και θα κινδυνεύσει η ζωή των παγιδευμένων.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται πως παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι οι Αρχές υπολογίζουν πως είναι τουλάχιστον 37, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πέντε χρυσωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε ατύχημα σε παράνομο ορυχείο στην ίδια περιοχή τον Δεκέμβριο. Στο αρχιπέλαγος υπάρχουν πάρα πολλά παράνομα χρυσωρυχεία, όπου δεν εφαρμόζεται ουδείς κανόνας ασφαλείας.

Οι Αρχές έχουν ειδοποιηθεί για πολλά τέτοια επικίνδυνα χρυσωρυχεία και τους έχουν γίνει επανειλημμένα εκκλήσεις να φροντίσουν να εφαρμοστούν οι κανονισμοί ασφαλείας.

Το 2016, 11 χρυσωρύχοι έχασαν τη ζωή τους όταν κατολίσθηση λάσπης έπληξε παράνομο ορυχείο στην επαρχία Τζαμπί. Έναν χρόνο νωρίτερα, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε στοά κλειστού χρυσωρυχείου που εκμεταλλεύονταν παράνομα.

Σχετικές ειδήσεις