Κριτική σε βρετανικό πανεπιστήμιο για τη σχέση του με τον Καντάφι
Όπως μεταδίδει το BBC, το Πανεπιστήμιο έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, ενώ η φήμη του κινδυνεύει να καταστραφεί από μια σειρά λαθών και παραλείψεων, όπως προκύπτει και από έκθεση που συνέταξε ο Λόρδος Γουλφ.
Ο διευθυντής της σχολής, σερ Χάουαρντ Ντέιβις, παραιτήθηκε το Μάρτιο επειδή έλαβε χρηματικό δώρο από ίδρυμα στο οποίο επικεφαλής ήταν ο Σαΐφ Καντάφι, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο.
Την ίδια ώρα, το κέντρο παγκόσμιας διακυβέρνησης του LSE έλαβε 300.000 λίρες δωρεά από το Διεθνές Ίδρυμα Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης του Καντάφι, ενώ το εμπορικό τμήμα του Πανεπιστημίου είχε συμβόλαιο 2,2 εκατ. λιρών για να εκπαιδεύσει τους δημοσίους υπαλλήλους του καθεστώτος.
Η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τη Λιβύη προκαλεί ντροπή, όταν μάλιστα σπουδαστές του μετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι σχέσεις του LSE με τη Λιβύη ήταν εκτεθειμένες σε επικίνδυνο βαθμό.
Ο Λόρδος Γουλφ κάνει λόγο για σειρά αποτυχιών στον τρόπο με τον οποίο δινόταν οι χορηγίες προς τη σχολή.
Επίσης, στην έρευνά του εντόπισε ότι το Πανεπιστήμιο δέχθηκε δωρεά από το λιβυκό καθεστώς έξι εβδομάδες αφότου ο Σαΐφ Καντάφι έλαβε το διδακτορικό του, δίνοντας την εντύπωση ότι το «εξαγόρασε».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι δωρεές δεν πρέπει να γίνονται δεκτές αν ο δωρητής δεν ελέγχεται πλήρως.
Επίσης, ο Λόρδος Γουλφ επικρίνει στον σερ Χάουαρντ Ντέιβις, καθώς «παρά την μεγάλη του εμπειρία και ικανότητα, δεν έδειξε υπευθυνότητα» στις συναλλαγές με τον Μουαμάρ Καντάφι. Την ίδια ώρα, επιρρίπτει ευθύνες και στους διευθυντές των τμημάτων Φιόνα Κιρκ και Άντριαν Χολ για το ρόλο τους στις χορηγίες του καθεστώτος, καθώς και στον καθηγητή Ντέιβιντ Χέλντ, που είχε εμπλοκή, ως εποπτεύων καθηγητής, με το διδακτορικό του Σαΐφ Καντάφι και διασφάλισε τις χορηγίες.
Παράλληλα, ο Λόρδος Γουλφ αναφέρει ότι οι επιβλέποντες τον Σαΐφ Αλ Ισλάμ «εξαπατήθηκαν», καθώς ο ίδιος λάμβανε εξωτερική βοήθεια στην προετοιμασία του διδακτορικού του.
Ερωτηματικά γεννώνται και για την είσοδο του Σαΐφ Αλ Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο, που τον δέχθηκε για ιδεολογικούς λόγους, παρότι η αίτησή του είχε απορριφθεί από άλλα τμήματα του LSE, επειδή τα ακαδημαϊκά του προσόντα δεν ήταν αρκετά υψηλά.
Να σημειωθεί ότι ένα ανεξάρτητο όργανο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου εξετάζει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ έκανε «λογοκλοπή» ή χρησιμοποίησε «συγγραφέα-φάντασμα» για να τη συντάξει.