Transparency International: Η διαφθορά συνέβαλε στην κρίση του ευρώ
Συγκεκριμένα, για την οργάνωση, οι οικονομικές δυσκολίες στην ευρωζώνη «συνδέονται μέχρι ενός σημείου με την ανικανότητα των αρχών να πατάξουν την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, που είναι από τις βασικές αιτίες της κρίσης».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον δείκτη της οργάνωσης που κυμαίνεται από 0 (όταν η διαφθορά είναι μεγάλη) ως 10, η Ιταλία "βαθμολογείται" με 3,9 και η Ελλάδα με 3,4 και κατατάσσονται στην 69 και 80 θέση της λίστας αντίστοιχα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, Γαλλία και Γερμανία, βρίσκονται στην 25η και 14η θέση. Η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας της Transparency εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή κρίση «αντικατοπτρίζει την αδυναμία οικονομικής διαχείρισης, την έλλειψη διαφάνειας και επίσης την κακή χρήση των χρημάτων του δημοσίου».
Η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα μοιράζονται την 182η και τελευταία θέση και θεωρούνται οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς. Στην άλλη άκρη της κλίμακας είναι η Νέα Ζηλανδία με 9,5 βαθμούς, η Δανία 9,4, η Φινλανδία 9,4, η Σουηδία 9,3 και η Σιγκαπούρη 9,2 βαθμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μια θέση πάνω από την Γαλλία, η Κίνα στην 75η θέση, ενώ η Ρωσία, με 2,4 βαθμούς είναι ανάμεσα στις χειρότερες χώρες, καταλαμβάνοντας την 143η θέση.