Ο κόσμος παρακολουθεί συγκλονισμένος την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες, ένα σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει ζήσει μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας.
Χτίστηκε τον 12ο αιώνα, με σαφείς επιρροές γοτθικής αρχιτεκτονικής ενώ σήμα κατατεθέν της είναι τα εμβληματικά γκαργκόλι, που προκαλούν δέος. Στην Notre Dame έχει ψαλεί μόλις δυο φορές ο ύμνος Te Deum , μια στο τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου και μια στο τέλος του Β’, προκειμένου οι Παριζιάνοι να ευχαριστήσουν τον Θεό για την λήξη τους.
Δείτε στην gallery 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την Παναγία των Παρισίων:
0106
Ο πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος την απίστευτη καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων. Ένα μνημείο πολιτισμού όπως έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO, ενώ από τον 12ο αιώνα στέκει ως σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας.
0206
Είχε καταστραφεί ξανά Κατά τη Γαλλική Επανάσταση καταστράφηκε ολοσχερώς και ανακαινίστηκε κατά την περίοδο 1841-1864. Το αποτέλεσμα ήταν το μέχρι πρότινος κτήριο, μήκους 128 μέτρων, με δύο ψηλούς πύργους 69 μέτρων, η χωρητικότητα του οποίου αγγίζει τα 9.000 άτομα.
0306
Ο Κουασιμόδος ήταν αληθινός Το 1820, ο βρετανός γλύπτης Χένρι Σίµπσον προσελήφθη στην αναστήλωση του καθεδρικού ναού του Παρισιού, της περίφηµης Νοτρ Νταµ ντε Παρί. Αλλά ο Σίµπσον, όπως άλλωστε και ο Ουγκώ, ήταν γραφοµανής. Στους επτά τόµους των αποµνηµονευµάτων του, στους οποίους ενέκυψε ένας λονδρέζος αρχειοθέτης της Τέιτ Γκάλερι, ο Αντριαν Γκλιου, ανακαλύφθηκε µια αναφορά σε κάποιον καµπούρη γλύπτη µε άγνωστο επίθετο, ο οποίος δούλευε στο εργοτάξιο του ενός από τα δύο νησάκια του Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού, του Ιλ ντε λα Σιτέ.
0406
Οι στέψεις Κατά τη διάρκεια της φημισμένης ζωής της, η Notre Dame υπήρξε τόπος πολλών επίσημων τελετών, συμπεριλαμβανομένου του The Crown of Thorns που τοποθετήθηκε στον καθεδρικό ναό το 1239 από τον St Louis. Η στέψη του Henri VI της Αγγλίας, η στέψη της Μαρία Α΄ της Σκωτίας, της βασίλισσας της Γαλλίας και του αυτοκράτορα Ναπολέοντα, όταν κατέλαβε το στέμμα για τον εαυτό του και στη συνέχεια για την αυτοκράτειρά του Josephine, έγιναν εδώ.
0506
Τα γκαργκόιλ Διάσημα είναι και τα αγάλματα-δαίμονες (gargouilles) που βρίσκονται περιμετρικά στα ψηλά σημεία του καθεδρικού ναού. Τα gargouilles άλλοτε έχουν διακοσμητικό ρόλο και άλλοτε χρησιμεύουν ως υδρορροές για να προστατεύουν τα εξωτερικά τοιχώματα του ναού από το νερό της βροχής.
0606
Τα έργα τέχνης Η είσοδος στον καθεδρικό γίνεται από τρεις πύλες που είναι στολισμένες με περίτεχνα γλυπτά. Πάνω από την κεντρική πύλη, απεικονίζεται σε μεσαιωνικές τοιχογραφίες, η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, ο βίος της Παρθένου Μαρίας και εικόνες από τη ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ. Τα αγάλματα, που ζωγραφίστηκαν το Μεσαίωνα, χρησίμευαν ως Βίβλος για τους αναλφάβητους. Τα γλυπτά των τυμπάνων και των αψίδων, εκτός από αυτά των υπέρυθρων της κεντρικής πύλης, είναι όλα αυθεντικά. Τα σημεία του ναού που είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής, είναι η πύλη με τον τεράστιο Ρόδακα στο πάνω μέρος της και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα ξεχωριστά γλυπτά και κυρίως ο εσωτερικός διάκοσμος, με τα έξοχα παράθυρα, υαλογραφικής τέχνης, τα περίφημα «Βιτρώ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Παναγία των Παρισίων: Η «Πόλη του Φωτός» θρηνεί για την καταστροφή του συμβόλου της
Παναγία των Παρισίων: Tα συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων
Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;
Κάνε εγγραφή στο newsletter του newsbomb.gr
Παναγία των Παρισίων: Η στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού
Σχετικές ειδήσεις