ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Παναγία των Παρισίων: Tα μεγάλα ερωτήματα της «επόμενης μέρας» - Πώς έγινε η ασύλληπτη καταστροφή

Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων: Πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η Παναγία των Παρισίων; Πόσο θα κοστίσει το έργο και, θα ξαναβρεί άραγε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου; Αυτή είναι η πρόκληση και τα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης ημέρας για τους Γάλλους.
AP Photo/Thierry Mallet
6'

Το κόστος

Θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. «Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα», σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.

Η χρονική διάρκεια

Οι γνώμες διχάζονται. Σύμφωνα με τον Μπερν, θα χρειαστούν «το ελάχιστο 10 με 20 χρόνια», ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.

Ασφάλιση

Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.

Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες

Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Θαύμα» στις στάχτες

Βρέθηκε το χάλκινο γλυπτό του κόκορα που βρισκόταν στην κορυφή του κωδωνοστασίου, του «βέλους» που κατέρρευσε παραδομένο στις φλόγες.

Ωστόσο ένας υπεργολάβος που έχει ειδίκευση στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων το ανακάλυψε στα συντρίμμια.

Η εν λόγω πληροφορία αναρτήθηκε στο Twitter από τον επικεφαλής της ομάδας αποκατάστασης ιστορικών μνημείων Ζακ Σανού και στη συνέχεια ήρθε η επιβεβαίωση από το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού. «Απίστευτο! Ένα από τα μέλη της GMH βρήκε στα ερείπια τον κόκορα της κορυφής του κωδωνοστασίου της Nοτρ Νταμ» αναφέρει ο υπεργολάβος.

Το χάλκινο γλυπτό, που περιείχε λείψανα, χάθηκε κατά την κατάρρευση και κανείς δεν πίστευε ότι θα εντοπιστεί.

Προκαλούν και πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Πανηγυρίζουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.

Οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζουν ως «αντίποινα και τιμωρία» την καταστροφή στην εμβληματική εκκλησία του Χριστιανισμού στο Παρίσι.

Οι τζιχαντιστές πρόλαβαν μάλιστα να δημιουργήσουν ένα σχετικό πόστερ.

Το πόστερ από το Muntasir Media του Ισλαμικού Κράτους αναφέρει:

«Να έχετε μια καλή μέρα».

«Η κατασκευή του ξεκίνησε το έτος 1163 και τελείωσε το 1345.

Ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε τον πολυθεϊσμό σας».

Να σημειωθεί ότι οι τζιχαντιστές απειλούσαν να καταστρέψουν την Παναγία των Παρισίων εδώ και χρόνια. Μάλιστα, η εκκλησία αναφερόταν συχνά στα βίντεο και τα έντυπα του Ισλαμικού Κράτους.

Τα αίτια της καταστροφής

Την ίδια ώρα που οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι προκειμένου να φτάσουν στα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, η γρήγορη εξάπλωση της, σύμφωνα με τους ειδικούς συναρτάται από διάφορους παράγοντες οι οποίοι έδωσαν ώθηση στις φλόγες και δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών.

Από τις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (16/4) περισσότεροι από 400 πυροσβέστες ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν τις φλόγες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε σε μία από τις σκαλωσιές που είχαν στηθεί για τα έργα συντήρησης στον καθεδρικό ναό. Για το λόγο αυτό ανακρίνονται και οι εργαζόμενοι των πέντε εταιρειών που είχαν αναλάβει τις εργασίες.

Κι αν ακόμη οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο όπως αναφέρουν γαλλικά και όχι μόνο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που γιγάντωσαν τη φωτιά είναι τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η Παναγία των Παρισίων. Μπαίνοντας κανείς στο καθεδρικό ναό αντικρίζει έναν πέτρινο θόλο και δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει ο επισκέπτης ότι ο θόλος αυτός θα μπορούσε να αρπάξει πυρκαγιά. Πάνω από αυτόν, όμως, στο χώρο που μεσολαβεί μέχρι την οροφή του ναού βρίσκονται 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα από κορμούς βελανιδιάς.

Σ’ αυτό το ξύλινο ικρίωμα όπως γράφει το Business Insider στηρίζεται η μήκους άνω των εκατό μέτρων μολύβδινη οροφή της Παναγίας των Παρισίων. Το μολύβι λιώνει σε θερμοκρασίες γύρω στους 300 βαθμούς Κελσίου και είναι εύφλεκτο. Έτσι ο συνδυασμός ξύλου και μολύβδου αναζωπύρωσε την πυρκαγιά με αποτέλεσμα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα δεν πρόλαβε να περάσει μία ώρα από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και το χαρακτηριστικό βέλος του καθεδρικού ναού κατέρρευσε σαν «χάρτινος» πύργος. Στη συνέχεια ακολούθησε η στέγη, ενώ διασώθηκαν τα δύο κωδωνοστάσια που είναι κατασκευασμένα από πέτρα.

Εντοπίστηκαν «ευάλωτα σημεία» στη δομή του ναού

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτήριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί».

Διαβάστε επίσης:

Καιρός τώρα: Με ηλιοφάνεια ξεκινάει η Τετάρτη - Επιδείνωση με καταιγίδες μέσα στην ημέρα (pics)

Παναγία των Παρισίων: «Θαύμα» στις στάχτες - Εντοπίστηκε ο κόκορας του κωδωνοστασίου (pics)

Σχετικές ειδήσεις