Μόντι: «Η Ιταλία έκανε το καθήκον της»
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μόντι δήλωσε: «Για να μπορέσει η Ιταλία να διαδραματίσει έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό ρόλο στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιλύσει το ταχύτερο δυνατό ορισμένα προβλήματα, τα οποία την καθιστούν» από ορισμένες απόψεις, «όχι και πολύ αξιόπιστο εταίρο, δηλαδή μια πηγή μόλυνσης».
Προσέθεσε ότι σήμερα αρχίζει «μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χθες, το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε την έκτακτη δέσμη οικονομικών μέτρων, συνολικού ύψους τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις κύριες παρεμβάσεις που περιέχονται στο νέο πακέτο μέτρων, βασικής σημασίας θεωρείται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού: οι γυναίκες, στο εξής, θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα εξήντα δυο τους χρόνια και οι άνδρες στα εξήντα έξι. Τα απαιτούμενα χρόνια εισφορών θα αυξηθούν σε σαράντα ένα για τις γυναίκες και σαράντα δυο για τους άνδρες.
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας από 21% σε 23%, την απαγόρευση της χρήσης ρευστού για πληρωμές άνω των χιλίων ευρώ, την κατάργηση των περιφερειακών συμβουλίων, την επιβολή φόρου της τάξης του 1,5% επί του συνόλου των αδήλωτων κεφαλαίων που επέστρεψαν από το εξωτερικό χάρη σε ευνοϊκά μέτρα νομιμοποίησης. Επιβάλλεται, εκ νέου, τρία χρόνια μετά την κατάργησή του, ο φόρος ακινήτων, ενώ αυξάνεται η φορολόγηση για σκάφη, ιδιωτικά αεροσκάφη και αυτοκίνητα πολυτελείας.
Η αντίδραση των ιταλικών συνδικάτων ήταν άμεση. Ο γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι, τόνισε ότι «τα μέτρα βαραίνουν μόνο τις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων», ενώ η Σουζάνα Καμούσο, του συνδικάτου Cgil, πρόσθεσε ότι «θα προτείνει στο κοινοβούλιο ουσιαστικές αλλαγές της δέσμης αυτής, ώστε η έκφραση δίκαιη κατανομή των βαρών, να αποκτήσει πραγματική σημασία». Το Cgil, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, έκρινε λανθασμένη την επιλογή να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όσους διαθέτουν μεγάλες κινητές και ακίνητες περιουσίες.