Ιστορική συνάντηση: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βλαδιβοστόκ
Σύμφωνα με το CNNi, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως η επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν θα βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και θα επιτρέψει στη Μόσχα να κατανοήσει την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και να βοηθήσει στην επίλυση της χρόνιας διαμάχης.
Απευθυνόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο κ. Πούτιν είπε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που είσαι εδώ στη Ρωσία. Οι συνάδελφοί μας είχαν συμφωνήσει εδώ και καιρό. Πρώτα απ’ όλα θέλω να σε συγχαρώ για την εκλογή σου σε μια τόσο υψηλή θέση -του επικεφαλής του DPRK. Σου έστειλα γράμμα αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να σε συγχαρώ και προσωπικά εδώ. Θέλω επίσης να πω ότι πέρσι γιορτάσαμε τα 70 χρόνια διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας».
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως η σύνοδος θα επιτρέψει στις δύο χώρες να ισχυροποιήσουν την εμπορική και οικονομική τους συνεργασία, αναπτύσσοντας παράλληλα και ανθρωπιστικούς δεσμούς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πως αναμένει οι συζητήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο να είναι εποικοδομητικές.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ευχαρίστησε, μάλιστα, τον οικοδεσπότη του, που τον δέχτηκε ενώ σε μια τόσο πολυάσχολη περίοδο.
Απευθυνόμενος στον κ. Πούτιν, είπε:
«Σε έχω συγχαρεί και μέσω επιστολής πέρσι αλλά θέλω επί της ευκαιρίας να σε συγχαρώ ξανά που ανέλαβες την ευθύνη να οδηγήσεις τον μεγάλο ρωσικό λαό στις περσινές εκλογές και που εργάζεσαι με πάθος τώρα. Θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση θα είναι πολύ εποικοδομητική για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που έχουν μακρά ιστορία και παράδοση φιλίας…».
Τι επιδιώκει ο Κιμ Γιονγκ Ουν
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιδιώκει να ανανεωθεί η υποστήριξη της Μόσχας -ιστορικού συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ- μετά το… φιάσκο της δεύτερης συνάντησης κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ στα τέλη Φεβρουαρίου.
Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Κιμ, η Ρωσία παρέμενε ως τώρα στο περιθώριο της θεαματικής διαδικασίας αναθέρμανσης των διακορεατικών σχέσεων και των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ από τις αρχές του 2018.
Όμως, δύο μήνες μετά την πλήρη αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής των Κιμ και Τραμπ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης μοιάζει να αναζητεί όσα περισσότερα στηρίγματα μπορεί στο μπραντεφέρ του με την Ουάσινγκτον και να επιδιώκει επίσης μια ορισμένη επανεξισορρόπηση της σχέσης του με το Πεκίνο, τον βασικότερο υποστηρικτή της Πιονγκγιάνγκ, και τη Μόσχα, ιστορικό στυλοβάτη της χώρας του την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Άλλωστε, η ΕΣΣΔ είχε συμβάλει καθοριστικά να αναλάβει την εξουσία ο παππούς του και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ.
Δεν αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, ούτε να υπογραφτούν συμφωνίες στη συνάντηση των ηγετών, την πρώτη αυτού του επιπέδου από το 2011, όταν είχαν συναντηθεί ο τότε πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας του σημερινού ηγέτη της Βορείου Κορέας.
Διαβάστε επίσης:
Προεκλογικός «μποναμάς» από Τσίπρα: Έρχεται νέο κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι και πότε θα το λάβουν
ΣΟΚ: Πήγε στο νοσοκομείο με πονόδοντο - Νοσοκόμοι τη βίασαν και τη δολοφόνησαν