WikiLeaks: Ποινή φυλάκισης στον Τζούλιαν Ασάνζ

Σε φυλάκιση 50 εβδομάδων καταδικάστηκε την Τετάρτη (01/05/2019), από βρετανικό δικαστήριο, ο Τζούλιαν Ασάνζ επειδή παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, πριν από επτά χρόνια.
3'

Ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους όταν μπήκε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012, ζητώντας άσυλο. Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ, ανακοινώνοντας την απόφασή της, σχολίασε ότι ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του για να χλευάσει τον νόμο και να εκφράσει την περιφρόνησή του απέναντι στη βρετανική δικαιοσύνη.

Ο Ασάνζ θα οδηγηθεί και πάλι αύριο, Πέμπτη (02/05/2019) ενώπιον δικαστηρίου που θα εξετάσει το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κυβερνοπειρατεία.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έφτασε νωρίτερα σήμερα στο δικαστήριο του Σάδερκ με βαν της αστυνομίας και χαιρέτισε, με υψωμένη τη γροθιά, τους υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «Ντροπή στον Ισημερινό που πούλησε τον Ασάνζ για χρήματα». Ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Ασάνζ».

Το 2012 ο Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε άσυλο από τον Ισημερινό προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε την κατηγορία του βιασμού. Η υπόθεση αυτή στη συνέχεια μπήκε στο αρχείο. Έμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία, μέχρι που συνελήφθη, στις 11 Απριλίου 2019, από τη βρετανική αστυνομία με την έγκριση των αρχών του Ισημερινού. Εμφανώς γερασμένος, αδυνατισμένος, με μια μακριά, λευκή γενειάδα, ο 47χρονος Αυστραλός οδηγήθηκε αμέσως στο δικαστήριο του Γουεσμίνστερ, στο Λονδίνο, που τον έκρινε ένοχο για παραβίαση των όρων προσωρινής αποφυλάκισής του και ζήτησε να του επιβληθεί η μέγιστη ποινή, δηλαδή φυλάκιση ενός έτους. Έκτοτε, κρατείται στη φυλακή του Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Ο Ασάνζ υποστήριζε ανέκαθεν ότι έγινε φυγόποινος γιατί φοβόταν όχι ότι θα τον έστελναν στη Σουηδία αλλά ότι θα κατέληγε στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με πολυετή κάθειρξη.

Στη Βρετανία, η υπόθεση αυτή έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο. Οι Εργατικοί κάλεσαν την κυβέρνηση να αντιταχθεί στο αμερικανικό αίτημα, με το σκεπτικό ότι ο Ασάνζ συνέβαλε να πληροφορηθεί ο κόσμος τις ωμότητες που διέπραξαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η συντηρητική κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι τον αντιμετωπίζει όπως οποιονδήποτε άλλον κατηγορούμενο. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ έκρινε ότι ο Ασάνζ «δεν είναι ήρωας».

Μια από τους συνήγορος του Ασάνζ, η Τζένιφερ Ρόμπινσον, έχει ήδη προαναγγείλει ότι ο πελάτης της θα πολεμήσει με ό,τι μέσα διαθέσει το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η σύλληψή του «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα δημοσιογραφικά όργανα και τους δημοσιογράφους» σε όλον τον κόσμο.

Ο δικηγόρος Μπεν Κιθ, ειδικός σε θέματα εκδόσεων, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εκτίμησε ότι η δικαστική μάχη που ξεκινά ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει από 18 μήνες μέχρι δύο χρόνια, αλλά έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη: Δύο πτώματα σε καταψύκτη - Πιθανότατα το ένα ανήκει σε Τουρκοκύπρια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις