Διώχνουν όλοι τον Ερντογάν: Νέο «όχι» σε ένταξη από την ΕΕ - «Ναι» σε Αλβανία, Σκόπια

«Πόρτα» και από τους Ευρωπαίους στο «σουλτάνο» - Όλη η Δύση απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο – Μένει χωρίς συμμάχους
4'

Για απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο η έκθεση της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία κάνει ειδική αναφορά στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, την προκλητική στάση της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την εξάμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Αδριανούπολης.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση εντοπίζει νέα προβλήματα στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας και ασκεί σοβαρή κριτική στη χώρα για μια σειρά «καυτών» θεμάτων, όπως η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η οικονομική πολιτική.

Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχίες, επίσης, για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως η τουρκική κυβέρνηση έχει «επηρεάσει αρνητικά» τις αγορές.

Ως εκ τούτου, αναφέρει ότι, τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο σημείωσε ομόφωνα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» και ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα ή η ολοκλήρωση άλλων κεφαλαίων. «Πολλοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, γιατροί, δικηγόροι και δικαστές συνεχίζουν να κρατούνται, ορισμένες φορές χωρίς κατηγορητήριο….», τονίζει επίσης η έκθεση.

Υπογραμμίζει δε, πως η χώρα βρίσκεται στα πρώτα στάδια της «μάχης» κατά της διαφθοράς.

Η έκθεση καταγράφει, επίσης, όλες τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στις κινήσεις της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Τον Μάιο του 2019, η Τουρκία έστειλε πλωτή πλατφόρμα εξορύξεων, που συνοδευόταν από πολεμικά πλοία, στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2018, καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Υπενθύμισε, επίσης, την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις και ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το δικαίωμά της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους, όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία» τονίζει η έκθεση.

Και παρότι η Κομισιόν σημειώνει πως η επιχειρησιακή συνεργασία με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό ζήτημα, σημειώνει πως οι εντάσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Υπήρχαν επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από πλευράς της Τουρκίας» αναφέρει η έκθεση, και συμπληρώνει: «Μια ακόμη σημαντική πηγή ανησυχίας ήταν και η εξάμηνη κράτηση δύο Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι περιπολούσαν στα χερσαία σύνορα αλλά οι σχέσεις των βελτιώθηκαν μετά από την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο του 2018 και μετά από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. έχει για ακόμη μια φορά εκφράσει σοβαρή ανησυχία και προέτρεψε την Τουρκία να αποφεύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που απευθύνεται κατά κράτους-μέλους ή οποιαδήποτε άλλη απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Είναι προφανές πλέον ότι ο Ερντογάν απομονώνεται. Δεν έχει κανένα σύμμαχο στη Δύση και υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο ίδιος και η προκλητική πολιτική του.

Τουρκία: Άδικες οι επικρίσεις της Κομισιόν

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση της ΕΕ προς την Τουρκία δεν αξιολογεί με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και δεν είναι δυνατόν για την Άγκυρα να δεχθεί τις άδικες επικρίσεις που η έκθεση περιέχει, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί.

Η Τουρκία θα σημειώσει προσεκτικά την εποικοδομητική κριτική που υπάρχει στην έκθεση, δήλωσε ο Καϊμακτσί και πρόσθεσε πως η Άγκυρα περιμένει από τους ευρωπαίους συμμάχους της να υποστηρίξουν τη μάχη της εναντίον απειλών για την ασφάλειά της.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ για τους συνταξιούχους: Δείτε ποιοι χάνουν μια επικουρική σύνταξη από τα αναδρομικά τους