Ο Σύνδεσμος Γερμανών Ενοικιαστών απηύθυνε δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να προβεί σε βαθιές αλλαγές όσον αφορά την πολιτική της στο θέμα της ενοικίασης κατοικιών, γράφει η Deutsche Welle. Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πιάσει τους στόχους που η ίδια έχει θέσει και υπολείπεται κατά 25%. Ο Σύνδεσμος Γερμανών Ενοικιαστών ζητά αντί να κατασκευάζονται πολυτελείς κατοικίες ως επένδυση, θα έπρεπε κάθε χρόνο να κατασκευάζονται 80.000 κοινωνικές κατοικίες και άλλες 120.000 κατοικίες, για τις οποίες το ενοίκιο θα ήταν σε κοινωνικά αποδεκτά όρια.
Ακόμη ζητείται να υπάρχει δια νόμου σε όλη την επικράτεια ένα φρένο στην αύξηση των ενοικίων και τα πρόστιμα για τους παραβάτες να φθάνουν ακόμα και τις 50.000 ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα όμως αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο μια ιδέα, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το κοινό καλό. Πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι συστρατεύονται για να χτίσουν σπίτια. Ο καθένας συμμετέχει με όσα χρήματα θέλει και μπορεί. Επίσης παίρνουν μικρά δάνεια και κρατικές επιδοτήσεις. Ο στόχος είναι να κατασκευαστούν κατοικίες με χαμηλά ενοίκια.
Για παράδειγμα η οικογένεια Χάας ζει στο Μίνστερ σε ένα τέτοιο σπίτι με πέντε δωμάτια. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο ισόγειο, ο παιδικός σταθμός αλλά και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός δεν είναι μακριά. Η οικογένεια πληρώνει 6,70 ευρώ το τ.μ. Το διαμέρισμα των γειτόνων τους στη διπλανή πολυκατοικία κοστίζει 10 ευρώ το τ.μ. Η διαφορά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Στην πολυκατοικία που χτίστηκε με τα χρήματα των πολιτών στεγάζονται 150 άνθρωποι. Η μεγάλη διαφορά με τις υπόλοιπες πολυκατοικίες είναι ότι οι ένοικοι δεν έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή κληρονομικά δικαιώματα. Θα ζουν εκεί όσο χρειάζεται και στη συνέχεια το σπίτι θα περάσει σε άλλο ένοικο που θα έχει ανάγκη, με ένα χαμηλό ενοίκιο για τα δεδομένα της αγοράς.
Τα σπίτια δηλαδή ανήκουν στον «ευατό τους» εξηγεί η Deutsche Welle. Όσον αφορά τα έσοδα που προκύπτουν από τα ενοίκια αυτά, μπορούν να διατεθούν για την ανακαίνιση των κατοικιών, για κοινωνικά προγράμματα, «για το γενικότερο καλό» όπως λέει χαρακτηριστικά η Μόνα Χάας.
Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία υπάρχουν 142 τέτοιες κατασκευές και σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Μπερντ Κουν είναι μια ιδέα που προέρχεται από αριστερούς κύκλους, η οποία όμως ενδεχομένως να καταφέρει να συμβάλει στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος των ενοικίων. Προκύπτει βέβαια μια σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τις κατοικίες με την αλλαγή των γενεών και εάν θα μπορέσει να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας, ωστόσο είναι μια ιδέα η οποία ενδεχομένως μπορεί να αξιοποιηθεί.