Ψυχρολουσία για τους Σκοπιανούς: «Πόρτα» Μέρκελ σε Ζάεφ για ένταξη στην Ε.Ε.

Διάσταση απόψεων διαπιστώνεται μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να απαντά αρνητικά στην επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.  
AP images
3'

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Sueddeutsche Zeitung και του οικονομικού ειδησεογραφικού ιστότοπου finanzen.de που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, κατέστησε σαφές ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο.

«Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ (SPD) προς τη Sueddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι οι δύο χώρες έχουν «κάνει τα μαθήματά τους». Με το βλέμμα «στη δική μας ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αξιόπιστοι και να στείλουμε θετικά μηνύματα. Όλα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός.

Το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς, το Πρωτόκολλο Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υιοθετώντας την εισήγηση της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πεπεισμένη ότι η ένταξη της χώρας «θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από έναν εκβιασμό που επιχείρησε ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος κάλεσε τις Βρυξέλλες να ορίσει ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ διαφορετικά -όπως λέει- η κυβέρνησή του κινδυνεύει να πέσει.

Με κάποια κράτη μέλη να είναι αντίθετα με την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, στα Σκόπια έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται οι συνέπειες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι καθυστερήσεις ανοίγουν τον δρόμο για τους εθνικιστές αλλά και τις φιλορωσικές δυνάμεις να κυριαρχήσουν στα Βαλκάνια. Το πρακτορείο επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο από τα Σκόπια.

Με το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος να παίρνει το πράσινο φως για να ενταχθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, πλέον εκείνο που μένει είναι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών για την ΕΕ. Από την Κομισιόν σχολιάζεται πως έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η τελική όμως απόφαση είναι των κρατών μελών.

«Αν δεν οριστεί ημερομηνία τότε το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να πέσει» είπε ο Ζάεφ συμπληρώνοντας πως «αν πάμε σε εκλογές η οικονομία θα σταματήσει».

Κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία εκτιμούν πως είναι πρόωρη η όποια συζήτηση σε αυτή τη φάση. Άλλες, όπως η Ισπανία και η Εσθονία είναι επίσης επιφυλακτικές.

Μια πιθανή απογοήτευση από την ΕΕ θα δώσει χώρο «στους πολίτες που στηρίζουν τον εθνικισμό και αυτό δεν είναι καλό. Ούτε για τη χώρα ούτε για το έθνος» συμπληρώνει ο Ζάεφ.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2019 - ΓΕΛ: Δείτε τις απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Πληροφορία ΣΟΚ από τις ΗΠΑ