Διαδηλώσεις στις ελληνικές Πρεσβείες για τα «γαϊδουράκια-ταξί» στην Σαντορίνη
Την εβδομάδα από 10 έως 16 Ιουνίου η PETA διαδηλώνει σε όλο τον κόσμο μπροστά από ελληνικές Πρεσβείες για να επιστήσει την προσοχή σχετικά με το θέμα των βασανιστηρίων στα οποία υποβάλλονται τα γαϊδούρια και τα μουλάρια στη Σαντορίνη.
Οι ενέργειες λαμβάνουν χώρα στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ, στο Παρίσι, στο Σίδνεϋ και στο Βερολίνο. Με τις διεθνείς ενέργειες διαμαρτυρίας ο οργανισμός προστασίας των ζώων καλεί την Ελληνίδα Υπουργό τουρισμού και τον Δήμαρχο των Φηρών να απαγορεύσουν τα λεγόμενα γαϊδουράκια-ταξί.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει πώς ακόμα και το 2019 συνεχίζεται η εκμετάλλευση των γαϊδουριών και μουλαριών στη Σαντορίνη», είπε η Jana Hoger, εισηγήτρια στην PETA Deutschland.
«Καθημερινά πρέπει να μεταφέρουν επάνω και κάτω στον καυτό ήλιο βαριούς τουρίστες στα απότομα σκαλοπάτια. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η σέλα δεν τοποθετείται καλά και προκαλούνται επίπονες πληγές και εκδορές στα ζώα. Κάνουμε έκκληση στον Δήμαρχο, στην Ελληνίδα Υπουργό τουρισμού και σε όλες τις υπεύθυνες αρχές να απαγορεύσουν οριστικά τα γαϊδουράκια-ταξί.»
Κάθε ημέρα σε αυτό το νησί του Αιγαίου γίνεται κακομεταχείριση των γαϊδουριών και μουλαριών σαν «γαϊδουράκια-ταξί» με το σκοπό μεταφοράς τουριστών σε πάνω από 500 σκαλοπάτια μέχρι την παλιά πόλη του λιμανιού των Φηρών. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι απαραίτητο διότι αρκετά κοντά λειτουργεί εδώ και δεκαετίες τελεφερίκ. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες ζώων και οι αρχές, για εμπορικούς λόγους, διατηρούν την υποτιθέμενη παράδοση, και αυτό παρά την σαφή παράβαση της Ελληνικής νομοθεσίας.
Τα ζώα πρέπει συχνά να ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλοπάτια έως και τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα. Οι ιδιοκτήτες δεν επιλέγουν τους πελάτες τους, καθώς κάθε τουρίστας σημαίνει λεφτά για αυτούς. Στην πραγματικότητα τα ζώα, σύμφωνα με τις συστάσεις για την προστασία των ζώων, δεν πρέπει να μεταφέρουν περισσότερο από το 20 τοις εκατό του βάρους τους. Για τα γαϊδουράκια αυτό αντιστοιχεί περίπου στα 50 κιλά. Όσο πιο βαρύς είναι ο αναβάτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για την πλάτη και τις αρθρώσεις των ζώων. Αυτό έχει σοβαρά επακόλουθα. Διότι όταν τα γαϊδουράκια είναι πολύ αδύναμα και δεν κάνουν την «εργασία» τους όπως πρέπει, οι ιδιοκτήτες τα παρατάνε και τα αφήνουν στην τύχη τους.
Στις περιπτώσεις που η σέλα δεν τοποθετείται σωστά προκαλούνται σε πολλά ζώα επίπονες πληγές, συχνά στην περιοχή της ζώνης σέλας.
Οι βαθιές πληγές, λόγω ανεπαρκούς κυκλοφορίας του αέρα, δεν επουλώνονται και έτσι τα γαϊδουράκια υποφέρουν μόνιμα.
Αυτόπτες μάρτυρες μιλάνε για πληγές στην περιοχή του κεφαλιού των ζώων στις οποίες δεν έχει γίνει θεραπεία και υπάρχουν μύγες.
«Παρόλα αυτά τα γαϊδουράκια πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν, αντί να τους παρασχεθεί θεραπεία και προστασία τουλάχιστον μέχρι να επουλωθούν οι πληγές. Αυτό λέει πολλά για τη σχέση των ιδιοκτητών με τα ζώα», είπε η Hoger.
Το σύνθημα της PETA είναι: Τα ζώα δεν υπάρχουν για να κάνουμε σε αυτά πειράματα, να τα τρώμε, να τα φοράμε, να διασκεδάζουμε με αυτά ή να τα εκμεταλλευόμαστε με άλλους τρόπους. Η οργάνωση αντιτίθεται στον σπισισμό: μια ιδεολογία που κατατάσσει τους ανθρώπους ως ανώτερα όντα σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στην Πάρο: Νεκρός στο βυθό της θάλασσας ο επιχειρηματίας που είχε εξαφανιστεί
«Προσοχή! Σοβαρός κίνδυνος στην Ελλάδα» - Αυστηρή προειδοποίηση από Βρετανία