Σημαντικές απώλειες πάγου στη Γροιλανδία
Αυτό σημαίνει ότι έλιωσαν κομμάτια πάγου σε διαφορετικά σημεία της Γροιλανδίας, τα οποία μαζί (τα σημεία απ’ όπου έλιωσαν οι πάγοι όχι η ίδια η ποσότητα του πάγου που έλιωσε) αποτελούν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας.
Ενώ η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετούς, είναι ιδιαιτέρως ασυνήθιστο να χαθεί τέτοια ποσότητα στις αρχές του Ιουνίου.
Η μέση "περίοδος τήξης" για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.
Η ξαφνική άνοδος στην τήξη "είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει", σύμφωνα με τον Thomas Mote, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Georgia που μελετά το κλίμα της Γροιλανδίας.
"Είναι συγκρίσιμο με κάποιες καταγραφές που είχαμε τον Ιούνιο του 2012", δήλωσε ο Mote στο CNN, αναφερόμενος στο φαινόμενο. Το 2012 είδαμε το μεγαλύτερο μέρος των πάγων της περιοχής να λιώνει.
Κακό σημάδι όμως είναι πως η μαζική τήξη ξεκινάει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία. Έτσι, φέτος θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ακόμη ένα δυσάρεστο ρεκόρ.
Το λευκό χιόνι και ο πάγος αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα και μειώνουν την ποσότητα θερμότητα κάτι που συμβάλλει στο να διατηρηθούν οι πάγοι ακόμη και το καλοκαίρι. Πρόκειται για το φαινόμενο "albedo".
"Αυτά τα γεγονότα τήξης έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται και το φαινόμενο albedo" σύμφωνα με το Mote, κάτι που πλέον θα επιτρέψει να απορροφηθεί περισσότερο από τη θερμότητα του ήλιου μέσα στο καλοκαίρι και να λιώσουν περισσότεροι πάγοι.
Ο Jason Box, κλιματολόγος, προέβλεψε πως το 2019 θα είναι μια "κακή χρονιά" για τη Γροιλανδία.
Ο ίδιος ανέφερε πως φέτος έχουμε ασυνήθιστα πρώιμες εποχές τήξης τον Απρίλιο και η περίοδος τήξης άρχισε περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο όρο και νωρίτερα από το ρεκόρ που χρονολογείται το 2012.
Η κάλυψη του χιονιού είναι ήδη χαμηλότερη από τη μέση τιμή στη Δυτική Γροιλανδία και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι το 2019 ενδέχεται να φτάσουμε σε μια χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2012.
Το 2007, το 2010 και το 2012 όπως αναφέραμε ήδη παραπάνω, ήταν χρονιές κατά τις οποίες η Γροιλανδία είδε τους πάγους της να χάνονται μαζικά. Όμως, αν αυτή η κατάσταση παγιωθεί σε μεγαλύτερη συχνότητα, τότε οι επιπτώσεις για τη γη συνολικά θα είναι καταστροφικές, καθώς θα επηρεαστεί περαιτέρω το κλίμα και η άνοδος της στάθμης της θάλασας.
Διαβάστε επίσης:
Βόλος: Η σερβιτόρα του έδινε κάθε μέρα 300 ευρώ για να της λύσει τα μάγια
Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τα ποσοστά των κομμάτων και τις έδρες που καταλαμβάνουν