Μελέτη για το άνοιγμα της Αμμοχώστου αποφάσισαν οι Τουρκοκύπριοι

Το διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποφάσισε το λεγόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του ψευδοκράτους.

Μελέτη για το άνοιγμα της Αμμοχώστου αποφάσισαν οι Τουρκοκύπριοι
3'

Όπως αναφέρει το alphanews, την εξέλιξη ανακοίνωσε ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος έκανε λόγο για βήμα του ψευδοκράτους προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου.

Μάλιστα ο κ. Οζερσάι, ανέφερε ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπιστούν αμερόληπτα.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Οζερσάι ανακοίνωσε πως θα μπουν ειδικοί εμπειρογνώμονες στα Βαρώσια (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου) για καταγραφή της κατάστασης της πόλης.

Όπως δήλωσε ήρθε πλέον η ώρα να γίνει ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους θα συσταθεί ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μπει στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου για να κάνει «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

Θα διαπιστώσει, όπως είπε, τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και θα τα καταγράψει σε μια έκθεση. «Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν», συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Ως «κυβέρνηση» (του ψευδοκράτους), δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμασθούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και την λεγόμενη «βουλή» σχετικά με το θέμα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαιο και κάποιοι (Τουρκοκύπριοι και έποιοικοι) που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, η τ/κ πλευρά απέρριψε παρόμοια εισήγηση της ε/κ πλευράς, η οποία τύγχανε της έγκρισης των Ηνωμένων Εθνών.

Η πόλη της Αμμοχώστου, πριν από την τουρκική εισβολή, αριθμούσε περί τους 40.000 κατοίκους. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.

Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη, παραμένοντας μια «πόλη – φάντασμα».

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκό χαστούκι: Κυρώσεις από την Ε.Ε στην Τουρκία - «Πάγωνει» και η τελωνειακή ένωση

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή