Κρατά ισορροπίες ο Κάμερον
Μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον τόσο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από τους Φιλελεύθερους του κυβερνητικού συνασπισμού της Βρετανίας, τώρα ξεκινά επίθεση φιλίας προς τις Βρυξέλλες.
Το βέτο του Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε σοβαρότατους τριγμούς ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους της Βρετανίας, γεγονός που καταδείχτηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, έλλειπε επιδεικτικά από την αίθουσα. Οι συνεργάτες του Κλεγκ υποστηρίζουν πως δια της απουσίας του απέφυγε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με ολέθρια αποτελέσματα για την κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, ο Κάμερον πραγματοποιούσε άνοιγμα προς τον γαλλο-γερμανικό άξονα, λέγοντας πως δεν θα θέσει εμπόδια στη ενεργοποίηση των κοινοτικών θεσμών για την υλοποίηση της διακυβερνητικής συνθήκης.
Για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρώπη έχουν επιστρατευθεί μέλη της κυβέρνησης, όπως ο φιλοευρωπαίος Κεν Κλάρκ ακόμη και ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο, το κλίμα στους οικονομικούς κύκλους είναι καθολικά αρνητικό, όσον αφορά την έκβαση του γαλλο-γερμανικού σχεδίου. Γενική πάντως είναι η εκτίμηση των βρετανών οικονομικών παραγόντων, όπως σημειώνει η «Ντόιτσε Βέλε» (Deutsche Welle), πως αν δεν γίνουν ουσιαστικές κινήσεις όπως έκδοση ευρωομολόγου και ενίσχυση των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, το ευρώ δεν θα υπάρχει μετά το καλοκαίρι.