Αναζωπυρώθηκαν οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ζήτησε τη συνδρομή των αρχών της Ισπανίας —με την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών— για να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές που αναζωπυρώθηκαν ξανά το βράδυ της Τρίτης (22/7) εξαιτίας των ισχυρών ανέμων σε κεντρική περιοχή της χώρας της Ιβηρικής όπου φωτιές στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους πριν από δύο χρόνια.
AP Photo/Sergio Azenha
4'

Η Λισαβόνα ζήτησε τη συνδρομή της Μαδρίτης, η οποία ανταποκρίθηκε και στέλνει «δύο βαριά αμφίβια αεροσκάφη» που επρόκειτο να είναι διαθέσιμα αργά χθες βράδυ, ενημέρωσε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το πορτογαλικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της εάν χρειαστεί», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πυρκαγιά είχε «πρακτικά τεθεί υπό έλεγχο το πρωί», αλλά «οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν» την πλήρη κατάσβεσή της, εξήγησε σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η φωτιά οδεύει να αποδυναμωθεί «κατά τι», σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Πέντρο Νούνες, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «εκτυλίσσεται ευνοϊκά», με την έννοια πως δεν απειλούνται πλέον σπίτια.

Οι δασικές πυρκαγιές, που θεωρούνταν «ελεγχόμενες κατά 90%» χθες το πρωί, ενισχύθηκαν από τις ριπές ανέμων από διαφορετικές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναζωπυρώσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Περίπου 1.300 πυροσβέστες με 318 οχήματα και με την υποστήριξη 17 αεροσκαφών, που κινητοποιήθηκαν από όλη την Πορτογαλία, παραμένουν στην περιφέρεια Καστέλου Μπράνκου, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας, και συνεχίζουν την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, σημείωσε η Πολιτική Προστασία.

Στο μικρό χωριό Καρντίγκους, αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν ασταμάτητα ρίψεις νερού σε σημεία από όπου υψώνονταν στήλες καπνού, υπό τα ανήσυχα βλέμματα των κατοίκων.

Εξαντλημένοι πυροσβέστες, που έριχναν συχνά νερό στα κεφάλια τους, συνέχιζαν να επιχειρούν για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο οι φλόγες να πλησιάσουν σπίτια.

«Εδώ καίει από το βράδυ του Σαββάτου. Χθες νομίζαμε ότι τέλειωσε, ότι [η φωτιά] είχε κατασβεστεί τελείως. Μετά αναζωπυρώθηκε μ’ αυτόν τον αέρα», αφηγήθηκε ο Φερνάντου Αλμέιντα, κάτοικος του Καζάις ντε Σάου Μπέντου, στον κήπο του, ενώ γέμιζε μια πελώρια δεξαμενή με λάστιχο ώστε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο να μπορέσει να ανεφοδιαστεί με νερό.

Οι δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε τρία μέτωπα και τη νύχτα πολλοί οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά. Το έργο των πυροσβεστών περιέπλεξαν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ριπές ανέμων.

Έως το βράδυ της Δευτέρας οι Αρχές έκαναν λόγο για 39 τραυματίες, στην πλειονότητά τους ανθρώπους που υπέστησαν δηλητηριάσεις από καπνούς.

Διενεργείται έρευνα από τη δικαστική αστυνομία για να εξακριβωθεί εάν οι πυρκαγιές οφείλονταν σε εμπρησμούς.

Ένας 55χρονος άνδρας τον οποίο βαρύνουν υποψίες ότι έβαλε τη φωτιά στο Καστέλου Μπράνκου —χωρίς ωστόσο να θεωρείται πως διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στις άλλες πυρκαγιές— συνελήφθη την Κυριακή, σύμφωνα με τη δικαστική αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Νούνες προέτρεψε χθες (22/7) το απόγευμα τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές να «επαγρυπνούν» και να ακολουθούν αμέσως τις οδηγίες που τους δίνουν τα σώματα ασφαλείας.

Η κατάφυτη περιοχή που πλήττεται έχει βρεθεί επανειλημμένα στην αρπάγη πυρκαγιών. Οι φονικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Πορτογαλίας είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 114 ανθρώπους το 2017—αρχικά τον Ιούνιο, κατόπιν τον Οκτώβριο.

Η περιοχή αυτή, που έχει κατά μεγάλο μέρος της ερημωθεί εξαιτίας της μετακίνησης προς τα αστικά κέντρα, κατοικείται πλέον κυρίως από ηλικιωμένους. Μεγάλο μέρος της βλάστησης είναι πεύκα και ευκάλυπτοι: δέντρα που έχουν μεγάλη ζήτηση στη βιομηχανία χαρτοποιίας, αλλά είναι εξαιρετικά εύφλεκτα. Παρά τον μεγάλο κίνδυνο, πολλοί ιδιοκτήτες συνεχίζουν να φυτεύουν ευκαλύπτους, καθώς αναπτύσσονται πολύ γρήγορα κι αποτελούν πηγή όχι ευκαταφρόνητων εσόδων.

Σύμφωνα με μια μελέτη του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο, πάνω από 2.500.000 στρέμματα γης απανθρακώθηκαν σε όλη την Ευρώπη από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2019, έκταση η οποία ήδη ξεπέρασε τα 1.810.000 στρέμματα γης που κάηκαν καθ’ όλη την περίοδο των πυρκαγιών το 2018.

Πηγές: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στη Λαμία: Τον έπιασε «στα πράσα» την ώρα που... (pics)

Σεισμός – «Βόμβα» Μακρόπουλου: Πλησιάζει η ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων (vid)

Σχετικές ειδήσεις