Earth 300: Πυρηνοκίνητο σούπερ γιοτ για πολυτελή ταξίδια και επιστημονικές έρευνες

Σαν ιδέα μπορεί να θυμίζει κάπως σκάφος μεγάλου «κακού» από ταινία του Τζέιμς Μποντ, ωστόσο οι σχεδιαστές του υποστηρίζουν πως τα κίνητρά τους είναι ευγενή: Ο λόγος για το πυρηνοκίνητο, γιγαντιαίο γιοτ Earth 300 που οι επίδοξοι δημιουργοί του θα ήθελαν να ναυπηγήσουν για να συμβάλει στις επιστημονικές έρευνες για τη σωτηρία του πλανήτη μας.

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

2'

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Forbes, εάν το σκάφος αυτό κατασκευαστεί, θα έχει μήκος 300 μέτρα και δεν θα εκπέμπει ρύπους. Στόχος είναι να αποτελέσει μια πλατφόρμα για επιστημονικές έρευνες αιχμής στη θάλασσα, και ο σχεδιασμός του ενσωματώνει πρωτοφανή, φουτουριστικά χαρακτηριστικά, όπως μια «Science Sphere» και ένα προηγμένο κατάστρωμα παρατήρησης (Observation Deck).

Όσον αφορά στο σύστημα πρόωσης του σκάφους, θα είναι ένας αντιδραστήρας τηγμένου άλατος (μια προηγμένη μορφή πυρηνικού αντιδραστήρα, πάνω στην οποία δουλεύει η TerraPower του Μπιλ Γκέιτς), που θεωρείται ασφαλής και χωρίς ρύπους, αποτελώντας μια «πράσινη» λύση.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το σκάφος αποτελεί πνευματικό τέκνο του επιχειρηματία Άαρον Ολιβέρα και έχει σχεδιαστεί από τον Ιβάν Σάλας Τζέφερσον. Με μήκος 300 μέτρα και ύψος 60 θα μπορεί να φιλοξενεί 425 άτομα, μεταξύ των οποίων επιστήμονες, φοιτητές, αλλά και πλούσιοι τουρίστες που θα πληρώνουν εισιτήριο τριών εκατ. δολαρίων ο καθένας για ένα 10ήμερο ταξίδι σε πολυτελείς σουΐτες. Ακόμη, θα υπάρχουν 22 εργαστήρια, που θα χρησιμοποιούν στοιχεία από τους αισθητήρες του σκάφους.

Ο Ολιβέρα παρουσίασε το όραμά του σε δείπνο στη Σιγκαπούρη, λέγοντας πως θα ήθελε το σκάφος να αποτελέσει ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα που θα ενθαρρύνει τον κόσμο να σκεφτεί σοβαρότερα το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος χαρακτήρισε το σκάφος «Πύργο του Άιφελ της γενιάς μας».

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, ο δρόμος για την υλοποίηση αυτού του οράματος είναι μάλλον μακρύς, καθώς χρειάστηκαν έξι χρόνια και 5 εκατομμύρια δολάρια για να φτάσει το σχέδιο σε σημείο να είναι αρκετά προηγμένο για να μπορεί να πάει σε ναυπηγεία. Ο Ολιβέρα είπε πως εξετάζονται ναυπηγεία σε Ευρώπη και Νότια Κορέα, ενώ το συνολικό του κόστος υπολογίζεται μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όσον αφορά στα πρώτα του ταξίδια, ο Ολιβέρα θα ήθελε να είναι στην Ανταρκτική και την Αρκτική. Το σκάφος προορίζεται να λειτουργεί 300 ημέρες τον χρόνο, αποφέροντας περίπου 100 εκατ. δολάρια από τους πλούσιους τουρίστες, με επιπλέον έσοδα από εκδηλώσεις, γυρίσματα ταινιών κ.α.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό - Δουλεύουμε για να ανοίξει η εστίαση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή