Νησιά Γκαλαπάγκος: Κατέρρευσε η περίφημη «Αψίδα του Δαρβίνου» λόγω διάβρωσης

Ένας διάσημος σχηματισμός βράχων στα νησιά Γκαλαπάγκος, γνωστός ως «Αψίδα του Δαρβίνου», κατέρρευσε μπροστά στα έκπληκτα μάτια τουριστών.
2'

Παρελθόν λόγω φυσικής διάβρωσης είναι πλέον ο διάσημος σχηματισμός βράχων στα νησιά Γκαλαπάγκος. Μία ομάδα από τουρίστες που έκαναν βόλτα με βάρκα στον εξωτικό προορισμό είδαν την αψίδα του Δαρβίνου, που πήρε το όνομά της από τον Βρετανό φυσιοδίφη και βιολόγο Κάρολο Δαρβίνο, να καταρρέει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ το γεγονός οφείλεται σε «φυσική διάβρωση». Η εντυπωσιακή φυσική γέφυρα αναπτυσσόταν περίπου ένα χιλιόμετρο από το νησί του Δαρβίνου. Η περιοχή θεωρείται ένας κορυφαίος καταδυτικός προορισμός.

Τα νησιά Γκαλαπάγκος βρίσκονται 563 μίλια δυτικά του Εκουαδόρ και προστατεύονται από την UNESCO. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν σήμερα δείχνουν μόνο δύο βραχώδεις πυλώνες που απομένουν στο βορειότερο νησί του αρχιπελάγους του Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα από την Νότια Αμερική.


Η εμβληματική αψίδα φημίζεται ως καταδυτικό σημείο για υποβρύχιες συναντήσεις με θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες, φάλαινες και δελφίνια.

Ο ιστότοπος για δύτες Scuba Diver Life ανέφερε ότι οι επισκέπτες σε ένα καταδυτικό σκάφος έγιναν μάρτυρες της κατάρρευσης λίγο πριν από το μεσημέρι, τοπική ώρα, τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι κανένας δύτης δεν τραυματίστηκε.

H UNESCO αναγνώρισε τα νησιά Γκαλαπάγκος ως παγκόσμια κληρονομιά το 1978, ενώ αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2001 αναγνωρίστηκε και η θαλάσσια περιοχή που τα περιβάλλει. Το αρχιπέλαγος αποτελείται από 13 κύρια ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησίδες. Σε τέσσερα από αυτά ζουν 30.000 άτομα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: «Λύνει» την υπόθεση το όπλο των δραστών;