Σουηδία: Κοράκια «στη μάχη» για τη συλλογή αποτσίγαρων από τους δρόμους

Μια σουηδική startup ξεκίνησε να στρατολογεί κοράκια και να τα εκπαιδεύει να συλλέγουν αποτσίγαρα από τους δρόμους και τις πλατείες του Sedertelje, κοντά στη Στοκχόλμη.
2'

Σύμφωνα με την Guardian, στο πλαίσιο αυτού του έργου, το οποίο στοχεύει στη μείωση του κόστους απόρριψης απορριμμάτων, τα κοράκια εκπαιδεύονται από ένα μηχάνημα που σχεδιάστηκε από την Corvid Cleaning που τους δίνει λίγη τροφή κάθε φορά που βάζουν αποτσίγαρα σε αυτό.

«Πρόκειται για άγρια ​​πτηνά που συμμετέχουν σε εθελοντική βάση», δήλωσε ο Christian Guenter-Hansen, ιδρυτής της Corvid Cleaning.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Let’s Keep Sweden Clean, πάνω από ένα δισεκατομμύριο αποτσίγαρα πετιούνται στους δρόμους των πόλεων της χώρας κάθε χρόνο, που είναι περίπου το 62% των συνολικών απορριμμάτων.

Η πόλη Sedertelje ξοδεύει 20 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες ετησίως για καθαρισμό δρόμων, ή πάνω από 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Gunter-Hansen εκτιμά ότι χάρη στη νέα μέθοδο της εταιρείας του, το κόστος που σχετίζεται με την αφαίρεση των αποτσίγαρων από τους δρόμους θα μπορούσε να μειωθεί τουλάχιστον κατά 75%.

Το πιλοτικό έργο υλοποιείται στο Sedertelje, μετά το οποίο, εάν αποδειχθεί επιτυχές, θα πρέπει να ξεκινήσει στη Στοκχόλμη και σε άλλες πόλεις.

Η έρευνα έδειξε ότι τα κοράκια της Νέας Καληδονίας, που ανήκουν στην οικογένεια των κορβιδών, όταν πρόκειται για εξυπνάδα τους, είναι σε επίπεδο επτάχρονου παιδιού.

Θεωρούνται οι πιο έξυπνα και άρα οι πιο κατάλληλα για αυτή τη δουλειά.

Έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτά τα πουλιά είναι πολύ ευρηματικά, όπως όταν πετούν ένα καρύδι από το στόμα τους στο δρόμο και περιμένουν να περάσει ένα αυτοκίνητο να το σπάσει.

«Αυτά τα πουλιά είναι τα πιο εύκολα στην εκπαίδευση και οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μάθουν το ένα από το άλλο. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ορισμένοι από αυτούς να φάνε κατά λάθος απορρίμματα », λέει ο Günther-Hansen.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος συλλογής ενός αποτσίγαρου κυμαίνονται μεταξύ 80 έρα και δύο κορωνών, και αν τα κοράκια το έκαναν αυτό, το κόστος θα έπεφτε μόνο στα 20 έρα ανά αποτσίγαρο.

Ο Thomas Turnstrom, αξιωματούχος του δήμου Sedertelje, λέει ότι θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό το πιλοτικό έργο θα είναι επιτυχές και σε άλλα περιβάλλοντα.

«Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον ότι έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να μάθουμε στα κοράκια να μαζεύουν αποτσίγαρα και δεν μπορούμε να μάθουμε στους ανθρώπους να μην τα πετούν στο δρόμο», καταλήγει.

Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.