Βασίλισσα Ελισάβετ: H απίθανη φιλία που είχε αναπτύξει με έναν... Αμερικανό καοϋμπόι
Η μοναδική μέθοδος του Μόντι Ρόμπερτς να εκπαιδεύει άλογα είχε εντυπωσιάσει τη Βασίλισσα και αποτέλεσε τη βάση μιας φιλίας δεκαετιών. Ο «καουμπόι από την Καλιφόρνια» και η βασίλισσα Ελισάβετ είχαν αναπτύξει ένα σπάνιο δεσμό, χάρη στην αγάπη τους για τα άλογα. Τώρα, ο Μόντι Ρόμπερτς, 87 ετών, θρηνεί τη γυναίκα που τον ενέπνευσε να χρησιμοποιήσει το ταλέντο του για να μεταμορφώσει τα ζωηρά και ατίθασα άλογα σε ζώα ιππασίας.
Το ζευγάρι είχε αναπτύξει μια απίθανη φιλία, με τον Ρόμπερτς να δίνει τη συμβουλή του για τα άλογα στη Βασίλισσα είτε μέσω τηλεφώνου είτε αυτοπροσώπως στους στάβλους της στο Σάντριγγχαμ, στο Νόρφολκ ή αλλού. Ο δεσμός τους ξεκίνησε όταν η αείμνηστη βασίλισσα έμαθε στη δεκαετία του 1980 τις καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσής του, οι οποίες έδιναν έμφαση στην ήπια επικοινωνία μεταξύ αλόγου και χειριστή.
«Επί 6.000 χρόνια, τα άλογα εκπαιδεύονταν με πολλή βία, χρειάζονταν τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να μπορέσουν να ιππευθούν», λέει ο Ρόμπερτς στο People. «Θα μπορούσα να εκπαιδεύσω τα άλογα να πάρουν την πρώτη τους σέλα και να μπορούν να δεχθούν αναβάτη σε λιγότερο από 30 λεπτά χωρίς καμία βία».
Ενώ ορισμένοι από τους αυλικούς της Βασίλισσας ήταν καχύποπτοι για τη μεθοδολογία του εκείνες τις πρώτες μέρες, η βασίλισσα Ελισάβετ τον υποστήριξε καθώς μετέφερε το μήνυμά του για συμπονετική εκπαίδευση αλόγων στον κόσμο. Και τον παρότρυνε να γράψει ένα βιβλίο «Ο άνθρωπος που ακούει τα άλογα» έχει πουλήσει έκτοτε περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα από το 1997.
«Έχω πάει σε 41 χώρες στο όνομά της», λέει ο Ρόμπερτς, ο οποίος έκανε επίσης πρωτοποριακή δουλειά με βετεράνους και άλλους που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες. Αλλά υπήρχε ένα μέρος στο οποίο δεν είχε τολμήσει να πάει μέχρι να συνομιλήσει με τη μέντορά του: η Γερμανία. Μέρος της γενιάς που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρόμπερτς ήταν δύσπιστος να επισκεφτεί τη χώρα.
«Ήξερα τι είχε κάνει ο Αδόλφος Χίτλερ στον εβραϊκό λαό και σε άλλους πολίτες στη Γερμανία και δεν πίστευα ότι ήθελα να κάνω κλινικές μετατραυματικού στρες εκεί», λέει. «Αλλά με κοίταξε στα μάτια και είπε: Mόντι, παντρεύτηκα έναν Γερμανό. Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι στη Γερμανία που υποφέρουν από αυτό που τους έκαναν οι ηγέτες τους να κάνουν».
Η βασίλισσα τον προέτρεψε να δημιουργήσει κλινικές εκεί, και ως αποτέλεσμα, «μερικές από τις καλύτερες εργασίες μας για το μετατραυματικό στρες είναι στη Γερμανία», λέει. Μόλις πρόσφατα, όταν άκουσε ότι η Βασίλισσα δεν ήταν καλά, ο Ρόμπερτς επικοινώνησε με άτομα που γνώριζε από το στενό της κύκλο.
«Μου είπαν ότι όλα ήταν καλά. Είπαν να μην ανησυχώ, και οτι είναι υπό συνεχή φροντίδα και βελτιώνεται». Αλλά μετά ήρθε η 8η Σεπτεμβρίου. Έμαθε για τον θάνατο της Βασίλισσας από τη σύζυγό του, Πατ, και την κόρη του, Ντέμπι, που περίμεναν υπομονετικά μέχρι να τελειώσει τη δουλειά με ένα άλογο πριν του ανακοινώσει τα νέα.
Με φωνή που ραγίζει, ο Ρόμπερτς λέει στο Peopke «Πρέπει να σας πω, μου φάνηκε να με πλήττει πιο σκληρά από μια από τις οικογενειακές μου απώλειες τα τελευταία χρόνια». Το 2011, η βασίλισσα είχε κάνει τον Μόντι επίτιμο Μέλος του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, μια τιμή που απονέμεται σε άτομα που έχουν υπηρετήσει τη Βασίλισσα ή τη μοναρχία με προσωπικό τρόπο.