Hubble: «Ξετρυπώθηκε» νέος μακρινός γαλαξιακός πυρήνας - Εντυπωσιακό βίντεο

Ένας δίσκος αερίου περιστρέφεται γύρω τη μαύρη τρύπα και θερμαίνεται καθώς περιστρέφεται τροφοδοτώντας με ύλη την μαύρη τρύπα.
1'

Μια λεπτομερής εικόνα του σπειροειδή γαλαξία IC 4709 που βρίσκεται περίπου 240 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Τηλεσκόπιον καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Πιο συγκεκριμένα, το Hubble αποτυπώνει όμορφα το αχνό φωτοστέφανο και τον στροβιλιζόμενο δίσκο του που είναι γεμάτος με άστρα και ζώνες σκόνης. Ο γαλαξίας διατηρεί έναν ενεργό γαλαξιακό πυρήνα (AGN). Στο κέντρο του IC 4709 φιλοξενείται μια τεράστια μαύρη τρύπα με μάζα 65 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της NASA: Ένας δίσκος αερίου περιστρέφεται γύρω τη μαύρη τρύπα και θερμαίνεται καθώς περιστρέφεται τροφοδοτώντας με ύλη την μαύρη τρύπα. Φτάνει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, από υπέρυθρη έως ορατή έως υπεριώδες φως και ακτίνες Χ. Μια λωρίδα σκοτεινής σκόνης μόλις ορατή στην εικόνα στο κέντρο του γαλαξία κρύβει τον ενεργό πυρήνα.