Χταπόδι - νταής: Πώς τρομοκρατεί τα ψάρια για να του βρουν τη λεία του

Μία ανατροπή στα όσα πιστεύαμε πως γνωρίζαμε για τα χταπόδια
1'

Μία εντελώς λανθασμένη άποψη για τα χταπόδια έρχεται να ανατρέψει μία έρευνα.

Πρώτο ότι δεν κυνηγούν πάντα μόνα τους και δεύτερον ότι είναι αρκετά πιο ευφυή απ' ότι νομίζαμε.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένα μέλη του είδους Octopus cyanea maraud γύρω από τον πυθμένα της θάλασσας σε κυνηγετικές ομάδες με ψάρια, οι οποίες μερικές φορές περιλαμβάνουν πολλά είδη ταυτόχρονα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature , δείχνει ακόμη ότι τα περίφημα ευφυή ζώα οργάνωσαν τις αποφάσεις των κυνηγετικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του τι πρέπει να κυνηγήσουν.

Επιπλέον, οι ερευνητές είδαν τα είδη κεφαλόποδων - που συχνά ονομάζονται το μεγάλο μπλε ή χταπόδι ημέρας - να χτυπούν τα ψάρια συντροφιάς, προφανώς για να τα κρατήσουν στο έργο τους και να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια.

Τα χταπόδια συχνά πιστεύεται ότι αποφεύγουν άλλα μέλη του είδους τους και περιφέρονται μόνα τους χρησιμοποιώντας καμουφλάζ.

Αλλά η μελέτη δείχνει ότι ορισμένα χταπόδια έχουν εκπληκτικά πλούσια κοινωνική ζωή - ένα εύρημα που ανοίγει ένα νέο παράθυρο στα θαύματα της υποθαλάσσιας ζωής.

Είναι μια ένδειξη ότι τουλάχιστον ένα είδος χταποδιού έχει χαρακτηριστικά και δείκτες νοημοσύνης που οι επιστήμονες κάποτε θεωρούσαν κοινά μόνο στα σπονδυλωτά.

Τα Octopus cyanea είναι κοινά στον Ινδο-Ειρηνικό, τα οποία βρίσκονται παντού από την Ερυθρά Θάλασσα έως τη Χαβάη. Κυνηγούν τυλίγοντας τους εαυτούς τους γύρω από αντικείμενα όπως πέτρες, σχηματίζοντας κάτι σαν σακούλα με τη μεμβράνη ανάμεσα στα πλοκάμια τους που παγιδεύει μικρά ζώα, μια τεχνική που ονομάζεται web-over.