Τεράστιο μυστηριώδες καλαμάρι εμφανίστηκε σε βάθος 1.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια

Το βίντεο τραβήχτηκε 1.000 μέτρα κάτω από την θάλασσα στην τάφρο Τόνγκα
1'

Μια τυχαία συνάντηση με ένα βαθιά μυστηριώδες κεφαλόποδο, γνωστό ως «καλαμάρι με μαστίγιο», κατέγραψε η κάμερα σε βάθος περίπου 1.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην τάφρο Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό

Το βίντεο τραβήχτηκε τον περασμένο μήνα από ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Βαθέων Θαλασσών Minderoo-UWA και της Inkfish στο πλαίσιο της αποστολής Tonga Trench 2024.

Από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2024, στο πλαίσιο του ταξιδιού χρησιμοποιήθηκαν υποβρύχια και σκάφη αποβίβασης σε μεγάλα βάθη της θάλασσας για την έρευνα της βιοποικιλότητας και της γεωποικιλότητας της τάφρου Τόνγκα, της δεύτερης βαθύτερης ωκεάνιας τάφρου στον κόσμο μετά την τάφρο των Μαριανών.

Τα «καλαμάρια με μαστίγιο» (Mastigoteuthidae) είναι μια οικογένεια καλαμαριών που ζουν σε βαθιά νερά, γνωστή για τα δύο μακριά, λεπτά πλοκάμια τους που μοιάζουν με μαστίγιο.

Σχετικά λίγα είναι γνωστά για αυτή την «ασύλληπτη» οικογένεια, αν και το ζώο στο νέο υλικό που καταγράφηκε φαίνεται να ανήκει σε ένα γένος γνωστό ως Idioteuthis.

Είναι επίσης γνωστά ως «καλαμάρια με καρδιά» λόγω του πτερυγίου τους που έχει σχήμα καρδιάς, το οποίο κυματίζει με μια απαλή και υπνωτική κίνηση.

Με πληροφορίες από iflscience

Σχετικές ειδήσεις