Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Μπουρκίνα Φάσο

Εναντίον του καθεστώτος του Μπλεζ Κομπαορέ, ενός εκ των «ισχυρών ανδρών» της Δυτικής Αφρικής που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 27 χρόνια, ξεσηκώθηκαν οι πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, πυρπολώντας το κοινοβούλιο της χώρας και κάνοντας έφοδο στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, την ίδια ώρα που επεισόδια συγκλόνισαν εκτός από την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου και επαρχιακές πόλεις.
2'

Με τη χώρα βυθισμένη στο χάος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ματαίωσε την ψηφοφορία» επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναθεώρηση του Συντάγματος και επιτρέπει στον πρόεδρο να ανανεώσει τη θητεία του, γεγονός που πυροδότησε την οργή των διαδηλωτών.

Τουλάχιστον 1 άνθρωπος έχασε μάλιστα τη ζωή του στις ταραχές, ενώ σημαντικοί εταίροι της Μπουρκίνα Φάσο, που διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην ασταθή περιοχή του Σαχέλ, όπως το Παρίσι και η Ουάσιγκτον εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, τάχθηκε υπέρ της «επιστροφής στην ηρεμία», ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία».

Για το καθεστώς, που κυβερνά τη χώρα από το πραξικόπημα του 1987, αποτελεί τη σοβαρότερη κρίση μετά την ανταρσία του 2011, παρά το γεγονός ότι διαδηλώσεις τέτοιας έκτασης εναντίον των Αρχών αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην υποσαχάρια Αφρική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας, Κομπαορέ, δήλωσε ότι διαλύει την κυβέρνηση και ξεκινά συνομιλίες με την αντιπολίτευση, ενώ - όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός - κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καλώντας την αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις.

«Ο στρατός έχει ενωθεί με τους πολίτες» εναντίον του προέδρου Κομπαορέ» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενεγουέντε Σανκάρα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, που ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής του Κράτους στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την χώρα.

«Η αντιπολίτευση ζητά την ξεκάθαρη και απλή παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ που θα επέτρεπε να ξαναβρούμε την ηρεμία, την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός εν αποστρατεία Κουάμε Λουγκέ, στον οποίο οι χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν στο Ουαγκαντούγκου να αναλάβει την εξουσία, συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αναμένεται να στείλει έναν απεσταλμένο στη Μπουρκίνα Φάσο, προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες για να τερματιστούν οι ταραχές.

Ο Μπαν «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάσταση στη Μπουρκίνα Φάσο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική, Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας, θα μεταβεί στη χώρα την Παρασκευή (31/10), στο πλαίσιο μιας κοινής ειρηνευτικής αποστολής με την Αφρικανική Ένωση και την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τέλος όλες τις πλευρές «να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν το διάλογο για να επιλύσουν τα προβλήματα που υφίστανται»…

Σχετικές ειδήσεις